Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 27. 12:36

Kutyákat és macskákat is megfertőzhet a koronavírus, még sincs ok az aggodalomra

Rossz hír, hogy ők is megbetegedhetnek, jó hír, hogy ránk ez nem jelent veszélyt.

Hirdetés

A világjárványt okozó koronavírus törzs, a SARS-CoV-2 jelenlegi ismereteink szerint több állatfajt is képes megfertőzni. Szerencsére a klasszikus haszonállataink, mint például a baromfi és a sertés, nem kapják el a betegséget. A kutyák és a macskák azonban igen – a jó hír, hogy ez ránk nézve nem jelent különösebb kockázatot.

„A macskák megbetegedhetnek, illetve egymásnak is átadhatják a kórokozót, de fontos: egyetlen esetet sem ismerünk, hogy embert visszafertőztek volna. Kutyákban jelen ismereteink szerint a Covid lefolyása észrevétlen, és ők egymást sem fertőzik meg”

– mondta el Kemenesi Gábor kutató a 24.hu-nak.

Az egyetlen állatfaj, ami a jelenlegi tudásunk szerint képes visszafertőzni az embert, az a nyérc. A menyétfélék kifejezetten érzékenyek a koronavírusra és több különböző mutációt is kimutattak már a szervezetükben, vagyis csak ezek az állatok jelentenek valós járványügyi veszélyt.

Éppen emiatt indult meg az állatoknak szánt ipari vakcina fejlesztése. Ennek elsődleges célja a súlyos gazdasági károk megelőzése az állatenyésztésben, de elképzelhető, hogy a jövőben a lakossági állatpatikákba is eljut majd a készítmény.

Ha így is lesz, oltani legfeljebb a macskákat és az állatkerti főemlősöket lesz érdemes.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: állatok fertőzés járvány koronavírus koronavírus-elleni oltás kutya macska
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés