Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 27. 10:52 Forrás: Szegedi Tükör

Szeretnék vizitdíjat fizetni! – Ceglédi Zoltán jegyzete

Igen, jól olvasta. Sőt, azt szeretném, ha ön is fizetne. Ezt a gondolatot ma egyetlen politikus sem meri felvállalni, hát majd kimondom, leírom én. Nagyon fontos lenne!

Hirdetés

A koronavírus elleni küzdelemben a legsanyarúbb felismerésünk a magyar egészségügy szűkös kapacitásairól szólt. Nem csak idehaza: szerte a világban küzdöttek a különböző szűk keresztmetszetekkel. Mindenhol más volt a gond. Emitt a lélegeztetőgép vagy az oxigén, amott az ágyak hiánya okozott bajt. Magyarországon egészségügyi dolgozóból van kevés – ami leginkább az orvos/ápoló és a beteg interakciójára fordítható idő szűkösségében ragadható meg. Vannak épületek, ágyak, gépek, de a jelenlegi szervezési struktúrában iszonyúan sokáig tart és esetleges, hogy ezeket használva az egészségügyi dolgozók a betegeket vizsgálják és ellássák. A valódi megoldás a komplett egészségügyi reform lenne, és a kormány legújabb szándéka ilyesmit végre is hajtani, de vannak azt illető skrupulusaim, hogy mit, hogyan és mikor visz véghez. Egy dolgot azonban már holnap rá lehetne és kellene ereszteni a rendszerre, ez pedig a vizitdíj és a kórházi napidíj rendszere.

Mondom előbb a pozitív indokokat és ösztönzőket.

  • A koronavírus megmutatta azt is, hogy a társadalom többsége, ha már felment a Facebookra mennyitfizetezértafidesz-t kommentálni, edukálható okosabb dolgokra is, hajlandó a digitális egészségügyi opciókkal élni. Apropó, lécci, senki ne adja el egyik kormánynak se az „e-gészségügy” szlogent, jó? Gáz. Szóval mind, akinek dolgunk volt a rendszerrel az elmúlt hónapokban, üzembiztosan áramlottunk az online időpontkérés, online konzultáció, felhőbe tolt receptek és laboreredmények felé. Minél több ilyen online megoldás van, annál hatékonyabban használjuk a fonendoszkópos meg fityulás élőerőt is. Akinek nem muszáj, az nem rendelőben tömörül, hanem simán a neten megoldja.
  • Másfelől pedig lehet egy ellenoldali ösztönzőnk is, ez a vizitdíj. Sokan szeretnénk akár több órát is megspórolni azzal, hogy inkább otthonról intézzük az ügyeket. Magam, mikor évekkel ezelőtt becsekkoltam az új háziorvosomhoz, megígértem neki, nem leszek az az „orvoshoz szaladgálós fajta” – és igen, még a koronafertőzést is letudtam távgyógyításban, csak utána, az oltásért mentem be hozzá. Azt mégsem lehet letölteni, és a Wolt-futár se tudja beadni. Ritkán járok orvoshoz, és nekem simán megérne egy-egy ilyen alkalom néhány százast, ha a rendelőben csak az várakozna, akinek legalább annyira fontos az ügye, hogy hozzám hasonlóan fizetne is érte. Igen, aki meg beteges, akinek muszáj sokat menni, annál legyen egy plafon, mondjuk évi hatezer forint. Ötszáz forintos vizitdíjjal számolva a havi egy alkalom, a második már ingyen van. A kórházi napidíj logikája is hasonló lenne: ne a „fektetés” váltsa ki a gyógyítást!
  • Végül pedig még egy égetően sürgős és fontos ok miatt is kellene a vizitdíj. Ma hatszáznál is több háziorvosi praxis betöltetlen az országban. Települések százain élnek úgy, hogy nem látja őket orvos, csak amikor már nagy a baj. A nemzeti költségvetésnek is drágább, az egészségügynek is megterhelőbb ez a metódus. A praxis pedig javarészt azért üres, mert egyszerűen nem éri meg az orvosnak bevállalni. Ezen is változtatna a vizitdíj rendszere, ami simán behozna plusz havi kétszázezer forintot egy-egy átlagos praxisnál, és ami észszerűbbé tenné a helyi orvosi feladatok ellátását, szervezését.

Szerintem mind eljutottunk már oda, hogy 2021-ben több az igényünk, mint amit a tüdőlövéses magyar egészségügy jelen formájában nyújtani képes, és sokan vagyunk azok, akiknek alkalmanként megérne egy ötszázast, hogy tényleg a XXI. században érezzük magunkat, ne egy csehszlovák sorozat statisztájaként. Igen, addig is, amíg nem jön egy rendes egészségbiztosítási reform, amely ezt az egészet rendezi, én szeretnék legalább vizitdíjat fizetni.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán egészségügy járvány jegyzet koronavírus pandémia Szegedi Tükör vakcina védőoltás vélemény világjárvány vizitdíj
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés