Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Múzeumok Éjszakája-nyitány Szegeden: Sisinek nagyobb kultusza van Magyarországon, mint Ausztriában
Művház 2021. június 26. 19:35

Múzeumok Éjszakája-nyitány Szegeden: Sisinek nagyobb kultusza van Magyarországon, mint Ausztriában

Képriport
Elstartolt az éjszakai múzeumozás mostanra hagyománnyá váló örömünnepe, és vele együtt egy régóta várt, különleges kiállítás is. Tárlatmegnyitó-beszámoló.

Hirdetés

A címben olvasható kijelentést Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója tette a kiállítás szombat délutáni megnyitóján, amit Kovács Tamással, a város frissen kinevezett alpolgármesterével tartott.

Egy időben Szegeden két olyan kiállítást nézhetnek meg a látogatók, amik külön-külön is nagyszabásúnak számítanak. Mindez talán Szeged koronavírus-járvány utáni kulturális-művészeti magára találásáról is elmond valamit.

Valószínűleg nem is véletlenül fogalmazott úgy Kovács Tamás, hogy a Móra Ferenc Múzeum európai kitekintésű kulturális intézmény lett. Előtte még Fogas Ottó mondta el, hogy jeles alkalom a mostani Sisi-kiállítás megnyitója, amit a branddé váló Múzeumok Éjszakájára időzítettek.

A múzeum vezetője szerint a látogatók a felújítás és a járvány után igazából mostantól tudják birtokba venni a múzeumot, ami most lehet olyan állapotban, mint lehetett a megnyitáskor.

Önmagában nem az a szenzáció, hogy Sisiről rendeznek kiállítást, de az már annál inkább, hogy látható az a ruha is, amit akkor viselt, amikor 1898. szeptember 10-én Genfben halálosan megsebesítették

– mondta Fogas Ottó.

Sisinek nagyobb kultusza van Magyarországon, mint Ausztriában

– tette hozzá.

Huszonegyedik századi körülményeket teremtettek a múzeumban a felújítás után – kezdte beszédét Kovács Tamás, aki hivatalosan csak július elsejétől lesz a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere, a címet a szombati eseményre megelőlegezték számára.
 
A múzeumot 125 éve adták át – emlékezetett a politikus, és ehhez hozzátette, hogy

nemrég összesen 3 milliárd forintért – uniós és önkormányzati forrásból – újult meg az épület és annak környezete, a Móra-park, a Stefánia, és a Roosevelt tér. A nemrégiben zárult épületrekonstrukció magában foglalta a kor követelményeinek megfelelő technika és technológiai beépítését is.

A most nyílt kiállítás méltó Szegedhez, és illeszkedik azoknak a nagyszerű tárlatoknak a sorába – Munkácsy, dinoszaurusz, Pompeji, fáraók –, amik százezres látogatottságot vonzottak a Móra Ferenc Múzeumba. 

A megnyitó zárásaként hatalmas tapsot kapott Kollár Csilla, a kiállítás kurátora, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa. A tárlatanyag Budapestről érkezett Szegedre, és óriási szakmai fegyvertény, hogy a fővárosból Erzsébet királyné féltve őrzött, és kölcsönzésre a legritkább esetben átadott eredeti ruhái is Szegedre érkezhettek. 

A Sisi-kiállítás valóban lenyűgöző, hamarosan részletesebben beszámolunk róla. 

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beszámoló Fogas Ottó kiállítás Kovács Tamás megnyitó Móra Ferenc Múzeum Múzeumok Éjszakája Sisi-kiállítás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés