Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Családbarát szülőszobákat és új koraszülött intenzív osztályt alakítottak ki a szegedi klinikán
Szegeden 2021. június 25. 15:27

Családbarát szülőszobákat és új koraszülött intenzív osztályt alakítottak ki a szegedi klinikán

Képriport
Egymilliárd forintból korszerűsítették az újszülött osztályt, modernizálták a szülőszobákat és a legmodernebb műszerekkel felszerelt koraszülött intenzív osztály alakítottak ki a szülészet mellett a szegedi klinikán. A jövőben a kis súllyal vagy komplikációval született csecsemőket nem kell szállítani, helyben kaphatnak intenzív ellátást.

Hirdetés

– Az a célunk, hogy Magyarországon minden gyermek egységesen, biztonságos körülmények között születhessen meg. Ha pedig egy baba a vártnál korábban érkezik, vagy váratlan probléma lép fel, akkor megkaphassa a legmagasabb színvonalú ellátást. Ezért az ország huszonegy koraszülött intenzív centrumának fejlesztésére 10 milliárd forintot költött az elmúlt időben a kormány. Ezek közül is kiemelkedik a szegedi, több mint egymilliárd forintos beruházás – mondta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a mai épületbejárást követően a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Egymilliárd forintból közel 1300 négyzetmétert újítottak fel az elmúlt hónapokban.

Az 1931-ben épült klinikatömbben öt modern, családbarát szülőszobát hoztak létre, az ehhez kapcsolódó teljes infrastruktúrával, műszerekkel és új bútorokkal.

Vajúdást támogató, korszerű eszközöket szereztek be, illetve az apa és a szülést kísérő részére is ideális körülményeket alakítottak ki.

A pénteki épületbejáráson bemutatták azt is, hogyan modernizálták az újszülött osztályt.

A korábbi, elavult épületrészek helyén egyterű, nagyméretű betegtereket alakítottak ki, ahova az édesanyák a vizsgálatok alatt mobilbölcsőben tolhatják be újszülöttjeiket.

Fénykezelésre alkalmas inkubátorokat és légzésfigyelő berendezéseket vásároltak, valamint kisebb méretű vizsgálóhelyeket alakítottak ki, ahol az újszülötteket szeparáltan, de az édesanya jelenlétében lehet vizsgálni.

Megújult és családbaráttá vált a gyermekágyi osztály is. Teljesen felújították a kórtermeket és a közös helyiségeket. Két, korábban  nagylégterű kórteremből kettő kétágyas szobát alakítottak ki, különálló fürdőszobával.

Modernizálták és bővítették az újszülött megfigyelő részleget, ezzel biztosíthatóvá vált az édesanyák jelenléte és az ápolási folyamatba történő bevonása.

A koraszülött intenzív osztály, ami korábban a gyermekklinika tömbjében volt, most teljesen megújult, és a szülészet mellé került.

– Ez a lépés hatalmas minőségi javulást eredményez, hiszen ezzel elkerülhetővé válnak a szállítási traumák, amelyek a koraszülött gyermekek esetében súlyos kockázatot jelentenek – fogalmazott az ünnepélyes átadón Rovó László rektor.

Az áthelyezés nagyarányú fejlesztéssel is együtt járt. Gyakorlatilag a teljes eszközparkot lecserélték, a kórtermi bútorzattól kezdve egészen a szülőágyakig.

Fendler Judit kancellár a bejárást követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ezzel nem állnak le a fejlesztések. Ezután következik a műtőblokk teljes modernizálása és az embriológiai részleg kialakítása. A több mint 750 millió forintos újabb beruházást most készítik elő.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin szerint az ilyen és ehhez hasonló fejlesztésektől a születések számának intenzív növekedését várják, ugyanis az a tapasztalat, hogy ha a szülés alapvetően pozitív élmény egy nő számára, akkor később nagyobb eséllyel akar és mer majd ismét gyermeket vállalni.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beruházások fejlesztés Fendler Judit Novák Katalin Rovó László SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés