Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A Szegedi Szimfonikus Zenekar Ajándékkoncertjével megkezdődött a 90 éves Szegedi Szabadtéri jubileumi évada
Művház 2021. június 24. 22:53

A Szegedi Szimfonikus Zenekar Ajándékkoncertjével megkezdődött a 90 éves Szegedi Szabadtéri jubileumi évada

Képriport
Az idén már tizenkilencedik alkalommal rendezte meg ingyenes Ajándékkoncertjét a Szegedi Szimfonikus Zenekar a Dóm téren, ami egyben az idei játékok nyitánya is volt. Az előadás előtt Botka László polgármester Szeged Város Emlékplakettjével köszöntötte az idén kilencvenéves Dóm téri játékokat.

Hirdetés

– Megható és örömteli érzés látni, hogy újra megtelt a Dóm tér. Talán soha nem vártuk annyira a Szabadtéri Játékok megnyitását, mint az idén. Tavaly ugyanis a járvány miatt le kellett mondani az előadásokat. Nem épülhetett meg a Dóm tér gyönyörű színpada és Magyarország legnagyobb nézőtere sem. Ezekben a hónapokban ráébredtünk arra is, hogy mennyire fontosak nekünk ezek a közös élmények. Ez az évad nemcsak azért különleges, mert tavaly szünet volt, hanem azért is, mert az idén kilencven éves a Szegedi Szabadtéri Játékok, amely kilenc évtized alatt – köszönhetően a nagyszerű alkotóknak – Európa és Magyarország egyik leghíresebb nyári színházává vált. Az idei évad is különleges lesz, minden múzsa – a tánc, a zene, a próza, az opera és az operett is – visszatalál a színpadra – mondta Botka László.

Köszöntője végén a polgármester sikeres évadot kívánt, majd átadta Barnák Lászlónak, a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri Játékok főigazgatójának a város születésnapi ajándékát, Szeged Emlékplakettjét

Még több fotó a fenti nyitóképre, vagy ide kattintva látható (fotó: Iványi Aurél)

A tizenkilencedik Ajándékkoncerten orosz szerzők művei csendültek fel

A Szegedi Szabadtéri Játékok színes palettájáról – lassan két évtizede visszanyúló hagyományként – nem hiányozhat a szimfonikus zenekari koncert sem.

Az idén 90 éves Játékok nyitóestjeként most is felejthetetlen szimfonikus zenekari élménnyel lett gazdagabb a közönség.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar orosz estjén felcsendült Mihail Glinka Ruszlán és Ludmilla nyitánya, Muszorgszkij Éj a kopár hegyen című műve, Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziája, valamint az est második részében Muszorgszkij és Ravel Egy kiállítás képei című műve. A zenekart Gyüdi Sándor és Pál Tamás dirigálta.

Az idei zenei produkció különlegessége volt, hogy a mórahalmi Kolo Kulturális Központ, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar és a Szegedi Szabadtéri Játékok összefogásával elindított Hármashangzat Freskó Program keretében a koncert ideje alatt a darabok hangulatához illő színes fényjátékot vetítettek a fogadalmi templomra, mely különleges hangulatot kölcsönzött a az előadásnak.

Egyedülálló Magyarországon, hogy egyszerre négyezer néző hallgathat komolyzenét

Az első Ajándékkoncertet 2003-ban rendezték a Dóm téren. Az ötletet Amerikából hozta Szegedre Székhelyi József, a színház akkor főigazgatója, aki a Central Parkban hallott egy ingyenhangversenyt, amelyet a New York-i Filharmonikusok adtak a metropolisz lakóinak. A szegedi kezdeményezést már első alkalommal hatalmas siker koronázta. Azóta minden nyáron elmaradhatatlan része a fesztivál programjának.

A mai napig ez az Ajándékkoncert az egyetlen Magyarországon, ahol egyszerre négyezer néző hallgathat komolyzenét.

A Szabadtéri Játékok következő előadását július 2-án láthatják a nézők. Ekkor tér vissza Andrew Lloyd Webber világhírű rockoperája, a Jézus Krisztus Szupersztár a Dóm térre.

A legendás produkciót több mint három és fél évtizeddel ezelőtt, 1986. július 25-én itt mutatta be először a Rockszínház Szikora János rendezésében.

A visszatérő rockoperát a bemutatót követően még négy estén – július 3-án, 4-én, valamint 9-én és 10-én is – láthatja a közönség.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ajándékkoncert Botka László megnyitó Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Szimfonikus Zenekar Barnák László Szegedi Nemzeti Színház színház
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés