Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. június 24. 14:33

A kormány elvon, a város folyamatosan újratervez

Békeidőben is megszokott, hogy júniusban hozzáigazítják a város év elején elfogadott költségvetését a változásokhoz. Ez az idei, járvány sújtotta esztendőben sem lesz másként. Most elsősorban a várost nehéz helyzetbe hozó kormányzati elvonások miatt kell újraírni a büdzsét.

Hirdetés

A városüzemeltetési bizottság mai, közgyűlés előtti ülésén a szakbizottságra vonatkozó témák megszavazásán túl elsősorban a költségvetés módosításával kapcsolatos kérdések kerültek szóba.

A részletekről Szécsényi Rózsa leköszönő gazdasági alpolgármester tájékoztatta a bizottság tagjait.

Elmondta, az év első felében a szokottnál is nagyobb változások következtek be a gazdasági környezetben, amelyek negatívan érintették Szeged költségvetését.

A járványt követő kormányzati elvonásokat hatalmas lyukat ütöttek a költségvetésen, ez is indokolja idén az újratervezést. Csak a parkolás központilag elrendelt ingyenessé tétele 600 millió forintot vett ki a város büdzséjéből, valamint a kormány idén is elvitte a gépjárműadó korábban itt maradó részét, miközben a pandémia hatásai miatt az önkormányzat több cége is likviditási gondokkal küzd.

Szécsényi Rózsa elsősorban az SZKT nehéz helyzetét emelte ki, ahol a forgalom és bevétel máig nem állt vissza a járvány előtti szintre.

Évről-évre problémát jelent az is, hogy a város hulladékgazdálkodási cége – bár a munkát időben elvégzi – az érte járó fizetséget csak jókora késéssel kapja meg a „kukaholdingtól”. Az önkormányzat úgy igyekszik biztosítani a városban keletkező hulladékok elszállítását, hogy tagi kölcsönt nyújt cégének. Ezt pedig időről-időre át kell vezetni a költségvetésen is.

A városüzemeltetési bizottság ülésén is szóba került az önkormányzati cégek nehéz helyzete.

A járvány és a kormányzati elvonások miatt nehéz gazdasági helyzetben került önkormányzat pedig csak korlátozottan tud cégei segítségére sietni, az idén húsz százalékkal kényszerült csökkenteni a támogatások összegét.

Szécsényi Rózsa kiemelte, a jövőben sokkal költséghatékonyabb gazdálkodást várnak a cégektől, mert úgy tűnik, a kormányzati elvonások a járványveszély elmúltával sem érnek véget.

Szavaztak még a bizottság tagjai a város ingatlanvagyonával kapcsolatos előterjesztésekre, és javaslatot tettek pályázatokon való részvételre is.

A végső döntést minden esetben a pénteki közgyűlés hozza majd meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bizottsági ülés költségvetés Szécsényi Rózsa Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés