Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 24. 16:04 Forrás: Szeged Televízió

Kökény Mihály: Magyarország nem készült föl az uniós védettségi igazolvány bevezetésére

Ismét teljes a káosz és az átláthatatlanság. Hogyan utazhatunk idén nyáron? Magyarország az egyetlen állam, amely nem áll még készen arra, hogy csatlakozzon az uniós védettségi igazolvány rendszerhez. Erről beszélgetett Balogh Judit Kökény Mihállyal, az Egészségügyi Világszervezet tanácsadójával a Témában.

Hirdetés

A szakértő elmondta, hogy amíg Magyarország nem csatlakozik az unió digitális védettségi igazolvány rendszeréhez, addig ránk az országról országra eltérő szabályok fognak vonatkozni. Horvátországba például a plasztikkártyával nem, de a pecsétes oltási igazolás felmutatásával be lehet lépni, máshol negatív teszthez kötik a beutazást. Hozzátette, jelenleg mindenhol nagy a káosz és az Európai Unió nem rendelkezik olyan hatáskörrel, amivel egységesíthetné, milyen dokumentumokkal lehet utazni az országok között.

Kökény Mihály erősen kétli, hogy a következő hetekben Magyarország képes lesz több millió állampolgárt ellátni a digitális védettségi igazolvánnyal.

Mint mondta, az ügyfélkapun kiváltható dokumentumok megszerzése nehézkes, bonyolult és a rendszer a hemzseg az informatikai hibáktól. Pedig az Európai Unió tervei szerint nem a kártyaalapú igazolvány lenne egységes, hanem egy digitális applikáció tanúsítaná az oltottságot, de ennek a hazai bevezetése nincs előkészítve.

Valószínűleg a politikai szándék is szerepet játszott abban, hogy Magyarország az uniós országok közül egyedüliként nem készült föl a digitális védettségi igazolvány rendszeréhez való csatlakozásra.

Velünk ellentétben a horvátok már például május elején elkezdték tesztelni a rendszert és akik igényelték, azoknak már is kiadták az applikációt. Nem tudni, hogy mi okozza Magyarország lemaradását ebben az ügyben, mert ahogyan a járványkezelés során, úgy most sem lehet hozzáférni azokhoz az információkhoz, amikből ez kiderülne.

Tisztességes kormány ilyet nem csinál – tette hozzá a szakértő.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit egészségügy Európai Unió Kökény Mihály Szeged Televízió Téma védettségi igazolvány
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés