Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 24. 11:43

HVG: Még a választások előtt elkészül az Orbán család hatvanpusztai uradalma

A nagy titkolózás ellenére is szivárognak a hírek arról, hogy a miniszterelnök édesapjának tulajdonában álló területen hamarosan befejeződnek a munkálatok.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban drámai léptékben emelkedett az építőanyagok ára Magyarországon, ami komoly fejtörést okozott azoknak, akik most fogtak bele valamilyen építkezésbe – bizonyos esetekben akár másfélszeresére is növekedhetett egy-egy projekt költsége. A HVG értesülései szerint azonban ez sem hátráltatta a hatvanpusztai kastély felújítását. A lap hosszú cikkben foglalta össze a majorság fejlesztését és mutatta be a miniszterelnökhöz vezető szálakat.

A József nádor megbízásából épült mintagazdaságon a műholdfelvételek alapján 2009-ben még csak a pusztulás nyomai voltak láthatók. A helyzet a 2010-es fülkeforradalom és Orbán Viktor hatalomra kerülése után változott meg.

A majorságot a miniszterelnök apjának, Orbán Győzőnek az egyik cége, a CZG Kft. vásárolta meg 150 millió forintért. és rögtön bérbe is adták azt Mészáros Lőrincnek. Az azóta milliárdossá vált vállalkozó évi 15,5 millió forintot fizetett a terület használatáért, ősszesen 10 évig. Semmi sem utal arra, hogy bármire is használta volna a birtokot 10 éve alatt, de ez pont elég idő volt ahhoz, hogy Orbán Győzőéknek a teljes vételárat megtérítse.

Mindössze egy évvel a választások után már el is készült a legelőkelőbb épület felújítása – becslések szerint a két szinten összesen 560 négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkezik az ingatlan. A nyilvánosság azonban csak évekkel később ismerte meg a birtokot, amikor kiderült, hogy a miniszterelnökkel fotózkodó Nárcisz kutya oda van bejelentve. A HVG szerint talán a sajtó érdeklődésének, vagy a Simicska Lajossal folytatott harcnak tudható be, hogy a 2014 és 2018 közötti parlamenti ciklusban a beruházás megtorpant. A harmadik kétharmados győzelem után azonban újraindult. Az átalakításokhoz két, műemlékvédelem alá eső, 200 éves juhlakot is le kellett bontani. A lap részletesen beszámol az azóta elvégzett munkákról:

  • A tiszti lakhoz közeli istálló végét visszabontották, mert egy kétbeállású, süllyesztett mélygarázst alakítottak ki az épület és az úri ház között,
  • az átellenben lévő istállónál az eredeti házon túlnyúló pinceszintet alakítottak ki, amely saját autólejárót kapott,
  • a belső udvarnak hátat fordító, nyugati tájolású külső falon méretes nyílásokat vágtak,
  • a fűtést a felvételek alapján modern, hőszivattyús rendszerrel oldották meg,
  • elkészült a birtok úthálózata és megkezdődött a parkosítás, nemsokára bejefeződik a kerítés építése is.

Bár nehéz ezt megbecsülni, a HVG szerint Hatvanpuszta felújítása körülbelül 3-4 milliárd forintba kerülhetett.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Felcsút kastélyfelújítás luxus Mészáros Lőrinc Orbán Győző Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés