Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Gyászol az egyetem orvoskara: elhunyt Resch Béla, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Professzor Emeritusa
Szegeden 2021. június 23. 19:50

Gyászol az egyetem orvoskara: elhunyt Resch Béla, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Professzor Emeritusa

Méltósággal viselt betegsége után, 2021. június 22-én elhunyt.

Hirdetés

Első munkahelye a Marcali Városi Tanács Kórház Belgyógyászati Osztálya volt, ahol 1962. szeptemberétől 1963. december 31-éig, majd 1964. január 1-jétől nyugdíjba vonulásáig a Szegedi Orvostudományi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján dolgozott, 1982–1992 között egyetemi docensként, majd 1993-tól egyetemi tanárként.

A tudományos munkába igyekezett korán bekapcsolódni, orvostanhallgatóként a Pécsi Orvostudományi Egyetem Kórbonctani Intézetében tevékenykedett, mint tudományos diákköri tag, és a porphyria idegrendszeri elváltozásait vizsgálta. A Szegedi Orvostudományi Egyetem Női Klinikájára kerülve az endokrinológiai munkacsoport munkájába kapcsolódott be. Ezek a kezdő évek – hála vezetői koncepciózus irányításának, lelkesítésének és segítségének – igen termékenyek voltak, a szakvizsga idejére csaknem húsz, jórészt idegennyelvű közleményben lehetett társszerző.

A Bécsi Egyetemen töltött egy esztendő után hazatérve saját munkacsoportot alakított a humán magzati szív fiziológiai tulajdonságainak vizsgálatára. Kandidátusi értekezését is ebből a témából nyújtotta be 1973-ban, és az orvostudomány kandidátusa címet 1974-ben kapta meg. Párhuzamosan aktuális klinikai és elsősorban endokrinológiai témákkal is foglalkozott, különös tekintettel a hormonális fogamzásgátlókra.

1977-ben az a megtiszteltetés érte, hogy meghívást kapott és egy évet töltött az Amerikai Egyesült Államokban, a Washington Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, St. Louis-ban. Ebben az időszakban szülészeti endokrinológiával, elsősorban progeszteron szintézis gátlók hatásának vizsgálatával foglalkozott. Hazatérve – egyéb megbízatásai mellett – a magzati szív tulajdonságainak komplex vizsgálatát tovább folytatta, élettani, kórélettani és farmakológiai sajátosságait in vivo (in utero) és in vitro körülmények között tanulmányozta. Így gyűlt össze az a nagyszámú adat, amelynek alapján elkészítette akadémiai doktori értekezését, amelyben széleskörű saját vizsgálatai és más szerzők megfigyelései alapján korszerű leírását igyekezett adni a magzati szív növekedésére, működésére és szabályozására, illetve az azokat befolyásoló tényezőkre.

A magyar és az angol nyelvű egyetemi oktatásban rendszeresen részt vett, mind az általános orvosok, mind a fogorvosok elméleti és gyakorlati képzésében, ezen kívül az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karon nyolc éven át oktatta a szülészet-nőgyógyászatot. Az Egészségügyi Világszervezettel közösen rendezett angol nyelvű postgraduális tanfolyamok szervezésében és programjában is részt vett, gyakran felkért előadóként is.

Az egyetemi közéletben is részt vett, rektori és dékáni bizottságokban dolgozott, mint a Tudományos Bizottság, a Tudományetikai Bizottság és a Szerződéses Munkát Ellenőrző és Véleményező Bizottság tagja, korábban a hallgatói Külföldi Cseregyakorlatok Bizottság és a Fegyelmi Bizottság elnöke volt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász halál Szegedi Tudományegyetem SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés