Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Balázs Elemér és zenekara hétfőn este megmutatta Szegeden, hogy a zenét soha, semmilyen járvány nem tudja elpusztítani
Művház 2021. június 23. 16:54

Balázs Elemér és zenekara hétfőn este megmutatta Szegeden, hogy a zenét soha, semmilyen járvány nem tudja elpusztítani

Képriport
Élmény- és érzésbeszámoló a Balázs Elemér Group koncertjéről az IH Rendezvényközpontból. Spoiler: csodálatos volt.

Hirdetés

Amikor 2002-ben megjelent a Balázs Elemér Group első albuma, az Around The World, pillanatok alatt beleszerettem, és olyan mennyiségben hallgattam azt a kiváló albumot, hogy nekem a mai napig azok a dallamok, hangulatok, zenei megoldások ugranak be fénysebességgel, ha valahol megemlítik a formáció nevét. Aztán a következő albumokat is hallgattam, de közel sem olyan intenzitással, mint az elsőt. Elkönyveltem a BEG nagyszerűségét, nyugtáztam lemezről lemezre, hogy még mindig milyen jók, sőt, egyre jobbak, de valahogyan mégis, az az első volt nekem A Lemez tőlük. 

Aztán most, amikor Garai Szakács László egy pillanat alatt kitalálta és megoldotta hétfőn reggel, hogy menjek el, legyek ott az IH Rendezvényközpontba szervezett esti koncertjükön, én meg elkezdtem kicsit felvenni a fonalat, villámcsapásszerűen hasított belém a letaglózó felismerés, hogy a legutóbbi lemezüknek nem is az a címe, amit én eddig tudtam (annak köszönhetően, hogy az elmúlt hónapokban itt-ott már belefutottam a lemezről szóló hirdetésekbe, recenziókba, ilyesmi), vagyis hogy Celebration, hanem egész pontosan Celebration 20&10, merthogy húsz éve létezik a zenekar és ez már a tizedik nagylemezük.

Vagyis: közel húsz éves az Around The World, ami nekem még mindig A Lemez a BEG-től. Kötelező közhelykör: félelmetesen rohan az idő.

És ennek az evidenciának az újbóli felismerésével egy kicsit elkezdtem tartani a koncerttől. Az utóbbi néhány lemezt már nem is hallottam, sőt, őket sem, a fene tudja mióta, szóval mi lesz, ha majd nem tetszenek? Persze, tudom, hogy Balázs Elemér egy zseni, aki mindig kiváló zenészekkel dolgozik együtt, de mi van ha valami mégsem lesz olyan, mint régen? Olyan kellemes emlékeim, hangulataim, élményeim vannak ennek a formációnak és annak A Lemeznek köszönhetően a kétezres évekből, hogy nem akarom, hogy bármi felülírja ezeket.

Ezek kavarogtak bennem, de persze ez azért nem tartott vissza attól, hogy végül is este hétkor ott legyek az IH Caféban, ahol a zenekar finoman szólva családias hangulatban játszhatta el az említett tizedik lemez anyagát, és ahol először azzal kellett szembesülnöm, hogy tagságában ez már egy jelentősen átalakult Balázs Elemér Group. Majd pedig azzal, hogy nyugodtan megnyugodhatok, van, ami soha nem változik.

Balázs Elemér, jazzdobos és zeneszerző. Még több kép a nyitóképre vagy ide kattintva látható (fotók: Szabó Luca)

A csodálatos dobos és zeneszerző Balázs Elemér olyan intelligencival, kifinomultsággal válogatja maga mellé a zenészeket, hogy az a hiba bármiféle lehetőségét is kizárja.

Más tagokkal, itt-ott másmilyen hangzással, de összességében pontosan ugyanazokkal az andalító, bódító hangulatokkal, sajátos stílusjegyekkel, a női és a férfi ének különleges harmóniájával (még akkor is, ha néha egy kicsit hamisak!), az erős dallamközpontúsággal, valamint a ritmusszekció pazar játékosságával operál a BEG, mint annak idején.

És ez olyan jó. Olyan jó hallgatni hét embert, akik ennyire szeretnek, tudnak, és akarnak zenélni, akik ennyire szeretnek, tudnak, és akarnak szólni a zenén keresztül a hallgatóhoz, akik ennyire szeretnek és tudnak megindítani, elgondolkodtatni, szívet facsarni, lelket frissíteni, felemelni és visszarántani, majd újra felemelni. Akik ennyire szeretnek és tudnak Szórakoztatni a szó legeslegnemesebb értelmében.

Az ünnepi album koncepciója nagyjából az, hogy a BEG minden tagja írt egy dalt a lemezre, amivel Balázs Elemér kimondatlanul is üzeni: rendkívül nagyra tartja zenésztársait, nemcsak az élő előadást segítő sessionzenészként, hanem egyenrangú alkotó partnerként kezeli őket. Név szerint Horváth Cintiát (ének), Szakonyi Milánt (ének, szinti, gitár), Komjáti Áront (gitár), Czibere Józsefet (ütőhangszerek), Lakatos Pecek Krisztiánt (bőgő), valamint a testvérét, Balázs Józsefet, a kiváló billentyűst. A saját szerzeményeken túl van egyébként még a lemezen egy Michel Legrand-feldolgozás, a Once Upon a Summertime, és egy népdal-újragondolás is (Ha elindul a vonat). És a lemez egyik felvételében sincs hiba, koncerten és a Spotifyon is ugyanolyan élvezet hallgatni ezeket.

Na jó, persze koncerten, élőben, még sokkal nagyobb az élvezet, pláne most, amikor még élénken él bennem annak az emléke, hogy milyen volt hónapokon keresztül egyáltalán nem hallani élőzenét. Röviden: keserves.

A Balázs Elemér Group szegedi koncertje viszont éppen ennek az ellenkezője volt: csodálatos. És nem csak azért, mert kis túlzással ilyen inséges idők után már a félbolond Kozso koncertjének is örültem volna, hanem mert mint fentebb írtam: hét nagyszerű zenész nagyszerű előadását volt szerencsém meghallgatni.

Nekem, és még egy maroknyi másik embernek, aki eljött az IH-ba. De megígértem magamnak, hogy nem kelek ki ebben a cikkben amiatt, hogy maroknyian voltunk, simán csak üzenem mindenkinek, aki szereti kulturált, művelt, intelligens embernek tartani magát: tessék élőzenei koncertekre járni, tessék tisztességes zenészeket, tisztességes zenét, tisztességes formában hallgatni. Mert attól mindenkinek jobb lesz. Nekünk is, nekik is, és végső soron a világnak is!

Kovács M. Norbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balázs Elemér Balázs Elemér Group beszámoló IH Rendezvényközpont jazz koncert kritika zene élőzene koncertbeszámoló koncertkritika
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés