Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. június 23. 14:08

Önkormányzati cégek: pesszimista tervek optimista várakozásokkal

A járványügyi bizonytalanságok miatt idén pesszimista üzleti terveket készítettek a város cégei, amelyeket folyamatosan újraterveznek, bízva abban, hogy nem tér vissza a pandémia és akkor a jelenleginél jobb eredményt érhetnek el az év végére. A helyzetüket a kormányzati elvonások is nehezítik – erről is tárgyalt ma a város pénzügyi bizottsága.

Hirdetés

A hosszú kényszerszünet után pénteken ismét összeülő közgyűlés előtt a pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottság is megtárgyalta előzetesen az ülés napirendi pontjait.

Elsőként Szeged költségvetésének módosítását vették górcső alá a bizottság tagjait.

Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy ez a lépés egyáltalán nem szokatlan.

Normál békeidőkben is ilyenkor szokott az önkormányzat költségvetést módosítani, ennek egyszerű technikai okai vannak – mondta.

Az idén azonban az év első felében a megszokottnál is nagyobb változások érintették a költségvetést, sajnos, negatív hatással. A gazdasági alpolgármester ide sorolta a járványt követő kormányzati elvonásokat, amelyek hatalmas lyukat ütöttek a város költségvetésén. A parkolás központilag elrendelt ingyenessé tétele csak az idén 600 millió forintot vett ki a város büdzséjéből.

Az önkormányzat több cége is likviditási gondokkal küzd.

Az egyik ilyen a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., ami időről-időre késve kapja meg az elvégzett munkáért járó díjazást a „kukaholdingtól”. Ezért a város tagi kölcsönnel segíti ki az átmeneti nehézségek idejére. Ezt szintén át kell vezetni a költségvetésen.

A büdzsé módosítása azért is szükségesség vált, mert Szegedi Szabadtéri Játékok májustól gazdasági társaságból költségvetési szervvé vált azzal, hogy beolvadt a Szegedi Nemzeti Színházban. Ez pedig teljesen más pénzügyi-gazdálkodási szabályokat követel meg a jövőben.

Kisebb vitát váltott ki a város tizenkét száz százalékos gazdasági társaságának üzleti terve.

– Arra kértük a cégvezetőket, pesszimista tervet készítsenek, hiszen nem tudjuk, lesz-e negyedik hulláma a járványnak. Jelenleg a cégek egyik fele nyereséggel, a másik fele veszteséggel számol, de abban bízunk, ha nem jön vissza a pandémia, akkor ennél sokkal jobb eredményt fognak elérni. A terveket folyamatosan hozzáigazítjuk az időközben bekövetkező változásokhoz és reménykedünk – mondta Szécsényi Rózsa.

Az alpolgármester kitért arra is, hogy a járvány és a kormányzati elvonások miatt nehéz gazdasági helyzetbe került önkormányzat cégeinek támogatását az idén húsz százalékkal kényszerült csökkenteni.

Kiemelte, a jövőben sokkal költséghatékonyabb gazdálkodást várnak a cégektől, mert úgy tűnik, a kormányzati elvonások a járványveszély elmúltával sem érnek véget.

A gépjárműadót például továbbra is viszi a kormány, ami tetemes bevételkiesést jelent a városnak.

Legnagyobb bevételkiesést a Szegedi Közlekedési Kft. szenvedte el, ahol a forgalom és bevétel máig nem állt vissza a járvány előtti szintre. Jelenleg a 2019-es időarányos bevételnek mindössze 60 százaléka folyik be a cég kasszájába. A társaságot ráadásul az év első felében a parkolás kormányzati ingyenessé tétele is sújtotta.

A bizottság megtárgyalta és támogatta, hogy a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. június végével lemondott ügyvezető igazgatójának, Jávorszky Ivánnak a feladatait az év végéig jelenlegi helyettese, Szűcsné Kolonics Erika lássa el, majd a posztot pályázat útján töltsék be.

Jávorszky Iván azért távozik a cég éléről, mert elfogadta Botka László polgármester felkérését, így a jövőben a civil szervezetekkel foglalkozik a városházán.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bizottsági ülés költségvetés önkormányzati cégek Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság Szécsényi Rózsa tervezés Jávorszky Iván
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés