Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 23. 13:45

Závecz Tibor: A düh Jakab Péternek, a morgolódás Karácsony Gergelynek kedvez

Az ellenzéki szavazók egy ellenzéki Orbán Viktorra vágynak. A felmérések is azt mutatják, hogy az emberek nem politikai programokra, hanem egy odaadó vezetőre várnak. Ki lehet ez az ellenzéki oldalon? Ezekre a kérdésekre Závecz Tibor válaszolt a Témában.

Hirdetés

A Závecz Research kutatásából kiderült, a magyarok 49 százaléka és az ellenzéi szavazók 55 százaléka ért egyet azzal, hogy

„Ennek az országnak nem annyira törvényekre és politikai programokra van szüksége, hanem néhány bátor, fáradhatatlan és odaadó vezetőre, akikben a nép megbízik.”

A Závecz Tibor szerint ez is arra utal, hogy a többségnek a programoknál érdekesebbek a személyek a választáson. Ez a trend már korábban elkezdőtött, az elmúlt évtizedekben egyre inkább perszonalizálódott a politika és egyre fontosabb lett a vezető személye. De egyelőre még eldöntetlen kérdés, hogy milyen típusú miniszterelnök-jelöltre van szüksége az ellenzéknek.

Az, hogy Karácsony Gergelynek vagy Jakab Péternek van nagyobb esélye a győzelemre, nagyban függ attól, milyen lesz a közhangulat a választásokon.

Ha nagy lesz az elégedetlenség és erősek lesznek az indulatok, az Jakabnak kedvez, mert ő ennek az élére tud állni. Azonban ha nem a düh lesz meghatározó, hanem a morgodás, akkor Karácsony Gergely lehet a befutó. Závecz Tibor azt is hozzátette, hogy Jakab Péternek akkor is fontos szerepe van az ellenzékben, ha nem ő bizonyul a legalkalmasabbnak a miniszterelnök-jelöltségre. A Jobbik nélkül ugyanis nem lenne olyan ellenzéki párt, aki a kistelepülések szavazóit meg tudná szólítani.

Az első fordulóban a választók a pártszimpátia alapján fognak szavazni, de a másodikban azt a jelöltet támogatják majd, aki szerintük le tudja győzni Orbán Viktort.

A közvéleménykutató szerint eddig úgy tűnik, a Fideszben Dobrev Klárát tartják a számukra legkedvezőbb kihívónak, akit a Gyurcsány-kártyával le tudnak majd győzni. Ez azonban egyre nehezebb, mert a Demokratikus Koalíció elnökének megítélése most sokkal bonyolultabb, mint korábban, a választókorú népesség egy részének pedig még szavazati joga sem volt Gyurcsány miniszterelnöksége idején.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit előválasztás felmérés Jakab Péter Karácsony Gergely közvélemény-kutatás miniszterelnök-jelölt Szeged Televízió Téma Závecz Research Závecz Tibor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés