Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 23. 10:10

Ujhelyi István: Évente 30 ezer embert veszítünk el a kormány hibás egészségügyi politikája miatt

Egy magyar ember várható élettartama kevesebb, mint egy nyugat-európaié. Ezért kezdeményezi Ujhelyi István az európai egészségügyi unió felállítását. De hogy ez mit jelentene a gyakorlatban? Erről beszélt a szocialisták európai parlamenti képviselője a Témában.

Hirdetés

Ujhelyi István elmondta, döbbenetes, hogy Magyarország az utolsó helyen áll az Európai Unió országai között az egészségügyre fordított kiadások tekintetében. Egy magyar betegnek háromszor nagyobb esélye van arra, hogy kórházi fertőzésben haljon meg, mint egy nyugat-európainak. Hasonlóan rossz a helyzet, ha a várólistákat, a dagantos betegek ellátását, vagy a mentálhigiénés kérdéseket nézzük.

Évente körülbelül 30 ezer embert veszítünk el amiatt, mert nem jutottak hozzá megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

Ezért kezdeményezte az egészségügyi unió létrehozását, aminek az értelmében minden európai polgár számára azonos színvonalú ellátás lenne biztosítva.

Az európai parlamenti képviselő elmondta azt is, a következő hét éves költségvetésben az unió megtízszerezte az egészségügyre fordítható források mértékét. Azonban azzal, hogy a kormány lemondott a helyreállítási alap keretében felvehető olcsó hitelről, 410 milliárd forint egészségügyre fordítható pénztől estünk el.

A kormány a választások előtt nem mer hozzáfogni az egészségügy átalakításához, mert azzal beismerné az elmúlt tíz év kudarcait.

Ezek közé a kudarcok közé tartozik Ujhelyi szerint a járványkezelés is. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország az unióban egyedüliként használta a Sinopharm vakcinákat és az antitest vizsgálatok eredményei alapján sokaknál nem alakult ki megfelelő védettség. Bár rendelkezésre áll a szükséges készlet Pfizerből, mégsem oltják újra azokat, akik kínai készítményt kaptak. Hozzátette, mi vagyunk az egyetlen ország, akik nem készültek fel időben az európai digitális védettségi igazolvány használatára – emiatt sokakat érhet majd hátrány, ha utazni szeretnének.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit egészségügy Európai Unió helyreállítási alap Szeged Televízió Téma Ujhelyi István uniós támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés