Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Juronics Tamás rendezi a Szabadtéri idei operaelőadását: Mozart művét a mai korba átültetve láthatják a nézők a ligetben
Művház 2021. június 22. 20:45

Juronics Tamás rendezi a Szabadtéri idei operaelőadását: Mozart művét a mai korba átültetve láthatják a nézők a ligetben

Közös bemutatóval ünnepli az újraindítás nyarát a Szegedi Nemzeti Színház és a Coopera az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. Mozart Szöktetés a szerájból című, három felvonásos vígoperáját Juronics Tamás állítja színpadra. Az előadás két este lesz látható a Szabadtéri Játékok műsorán.

Hirdetés

Az eredetileg az 1600-as években játszódó történetet a darab rendezője, a Kossuth-díjas Juronics Tamás a XXI. századba ülteti át, ezzel nyújtva egy modern, a mai kor emberének is valódi tartalmat adó értelmezést.

A Coopera indulása óta együttműködik a Szegedi Nemzeti Színházzal, az osztrák, bécsi klasszicista zseni vígoperája a harmadik közös produkciójuk.

– A Szöktetés a szerájból produkciónk előadásai szakadtak meg először a koronavírus miatt, így kivételes jelentősége van annak, hogy most újra színpadra tudjuk állítani. Külön megtiszteltetés, hogy egy olyan színházi fesztivál keretein belül tehetjük ezt, mint a Szegedi Szabadtéri Játékok – fogalmazott Vadász Dániel, a Coopera alapító producere.

A két előadás szereposztása a hazai művészvilág kiválóságait sorakoztatja fel, akik több szálon is kötődnek Szegedhez, mellettük pedig a Szegedi Nemzeti Színház két fiatal tehetsége is bemutatkozik majd.

A július 23-i előadáson Konstanze szerepében a Kossuth- és Liszt-díjas Kolonits Klárát láthatjuk, Belmonte megformálója László Boldizsár, de színpadra lép Nánási Helga, Cseh Antal és Szerekován János is. Másnap este a női főszerepben Ferenczy Orsolya, a hűséges Pedrillo szerepében pedig Tötös Roland debütál.

Az előadás különlegessége, hogy Mozart művével jelenlegi formájában csak ebben a rendezésben találkozhat a közönség, ugyanis a Romhányi Ágnes által jegyzett magyar szövegeket teljes egészében a 2019-es premier előtt még senki nem mutatta be.

A darab látványvilágát Cziegler Balázs jegyzi, míg a jelmezek a Jeremias Design Studio munkái.

– A mű gondolati magja a hűségen alapuló, igaz szerelem hatalma. A tiszta szerelem, illetve a szabadságvágy képviselői állnak szemben a számukra ellenséges hatalommal. Bár a mű cselekménye a szöktetés előkészítése és kivitelezése, a mondanivalót tekintve mégsem ez a legfontosabb. A lényeg az, hogy a szereplőknek lelki akadályokon kell áthatolniuk – mondta az előadás rendezője, Juronics Tamás.

Szabó Győző operában játszik prózai szerepet az újszegedi ligetben

Mozart vígoperájának érdekessége, hogy a singspielre jellemző elemekkel is dolgozik, ennek köszönhető az is, hogy Szelim pasát prózai szereplőként fogalmazta meg a szerző.

A negatív főhőst a magyar színház- és filmművészet egyik legkedveltebb színésze, Szabó Győző fogja alakítani.

Kevés első alkalom van már az életemben, de operában prózai szerepet játszani az egyik ilyen volt. Ez egy különlegesen szép kihívás, hiszen a szereplők kapcsolatának dinamikája eltér az általam akár színpadon, akár filmben megszokottaktól – mondta a színész.

A Coopera és partnerszínházai által a 2019/2020-as évadban életre hívott előadás, Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból című, három felvonásos vígoperája július 23-án és 24-én lesz látható Újszegeden, a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorában.

A két előadás során közreműködik a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara, vezényelni a színház zeneigazgatója, Dinyés Dániel fog.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Juronics Tamás Mozart opera Szegedi Szabadtéri Játékok Újszegedi Szabadtéri Színpad Coopera Szegedi Nemzeti Színház Szöktetés a szerájból
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés