Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. június 22. 10:05 Forrás: Szegedi Tükör

Egy személy – egy könyv: Tóth Károly García Márquez Száz év magányáról

Tóth Károly önkormányzati képviselő, a Szegedi Tudományegyetem JGYPK Gyakorlati Képzési Irodájának vezetője Gabriel García Márquez Száz év magány című regényét ajánlja.

Hirdetés

A középiskolában (a tiszaföldvári Hajnóczy-gimnáziumban) minden hónap legfontosabb kulturális eseménye az volt, amikor egy vasárnap este a „színházi különbusszal” a Szolnoki Szigligeti Színházba utaztunk. Nagyon szerencsések voltunk, hiszen láthattuk Pál István rendezéseit (köztük a „hátborzongató” A játszma vége című Beckett-darabot), és tapsolhattunk Szombathy Gyula, Csomós Mari, Lázár Kati remek alakításainak. Különösen emlékezetessé az tette ezeket az előadásokat, hogy a következő heti irodalomórán megbeszéltük a színházi élményeinket. Szabó András magyartanárunknak köszönhetem talán leginkább, hogy az olvasás, az irodalom szerelmese lettem. Thomas Mann majdnem minden regényét, majd Csehov drámáit is elolvastam.

A könyvek, az olvasás szerelmeseinek nehéz egyet kiemelni... Ha választanom kell egy kedvenc könyvet, az Gabriel García Márquez Száz év magány című regénye. Őszintén be kell vallanom, majdnem ugyanígy eshetett volna a választásom Faludy György Pokolbéli víg napjaim regényére, Esterházy Péter számos művére vagy O’Neill Különös közjáték című drámájára is.

A Száz év magány az első regény, amelyet Márqueztől olvastam, és nem véletlen, hogy tízmilliók olvasták-olvassák; az 1982-es irodalmi Nobel-díj is leginkább ennek a regénynek köszönhető.

A Száz év magány már az első mondatával magával ragadja az olvasót. Kevés olyan hatásos „indítást” találunk regényekben, mint ez: „Hosszú évekkel később, a kivégzőosztag előtt, Aureliano Buendía ezredesnek eszébe jutott az a régi délután, mikor az apja elvitte jégnézőbe…”

A kis dél-amerikai falu, Macondo alapítója, José Arcadio Buendía „örök álmodozó” volt, aki le akarta fotózni Istent, aki jégből akart olcsó házakat építeni. A világ zajától távoli helyen sikerült rájönnie, hogy a Föld gömbölyű, ám megdöbbent, amikor a faluba érkező utazók elmondták, hogy az emberek ezt már évszázadok óta tudják.

A Száz év magány a világirodalom egyik legkülönösebb családregénye, amelynek az „elzártság” a központi eleme.

A Buendía család különös alakjai és történeteik miatt a regény a legnagyobb hatású olvasmányélményem maradt.

A költészet az ember létezésének egyetlen konkrét bizonyítéka – mondja Márquez. Ha ez igaz, akkor leghíresebb regénye, a Száz év magány az ember halhatatlanságának meggyőző bizonyítéka.

Gabriel García Márquez Száz év magány című regénye kölcsönözhető a Somogyi-könyvtárból.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: irodalom könyv könyvajánló Somogyi-könyvtár Tóth Károly
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés