Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Szentiván-éjjelén megismerhetjük Sisi életét, sétálhatunk a Reök-palota cselédlépcsőjén és a várbörtön titkát is kideríthetjük
Művház 2021. június 21. 15:56

Szentiván-éjjelén megismerhetjük Sisi életét, sétálhatunk a Reök-palota cselédlépcsőjén és a várbörtön titkát is kideríthetjük

Az idén is sokszínű programokkal várják az érdeklődőket az év legrövidebb éjszakáján, szombaton a kulturális intézmények: a Móra-múzeumban megnyílik a Sisi-kiállítás, a Fekete-házban a divatkirálynő, Rotschild Klára életével ismerkedhetünk, egy detektívjáték során pedig kiderül a várbörtön titka is.

Hirdetés

Egy évi kényszerszünet után újabb nagyszabású kiállítással várja a Múzeumok Éjszakájának látogatóit a Móra Ferenc Múzeum.

A kívül-belül teljesen felújított intézményben a programok szombaton délután 4 órakor kezdődnek, ekkor nyílik a Sisi – Királyné feketén-fehéren című kiállítás.

A megnyitót követően tárlatvezetésen is bemutatják a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítását, amely korábban már Kínát is megjárta.

A kiállításon külön blokkok szólnak majd a Sisi elleni merényletről, a gyönyörű királyné titokzatos arcáról, a kedvteléseiről, szokásairól.

Tárgyi emlékek segítségével megelevenítik az impozáns 1867-es koronázási szertartást, de bemutatják az Erzsébethez közel álló személyeket, köztük a legendás Andrássy Gyulát is.  Látható lesz az az eredeti ruhaderék is, amelyet akkor viselt a királyné, amikor 1898-ban, Genfben meggyilkolták.

Az éjszakai látogatóknak érdemes lesz benézni a múzeum megújult állandó kiállításaira is: a zöld Mórát bemutató tárlatra, vagy a természettudományi és néprajzi kiállításokra, de szerveznek raktárlátogatásokat a természettudományi és a régészeti látványtárakba is.

A szomszédos Vármúzeumban a Szeged története, ahogy még nem láttad címmel mutatják be városunk múltjának különleges történelmi emlékeit, a vár előtt pedig régészeti játszóházzal és detektívjátékkal várják egész este a szegedieket.

A vörös divatkirálynő életét mutatják be a Fekete házban

Már pénteken délután megnyílik a Fekete ház új, Rotschild Klára életét és munkásságát bemutató kiállítás.

A Magyar Nemzeti Múzeumból érkező kiállításon több mint húsz gyönyörű ruhakölteményt is megcsodálhatnak a látogatók a Fekete házban

Rotschild Klára neve egyenlő volt a divattal hosszú évtizedeken keresztül: nemcsak hazánkban volt híres divattervező, de például Tito felesége is rendszeresen tőle rendelte ruhakölteményeit. Faruk egyiptomi uralkodó édesanyjának és lánytestvéreinek vagy éppen a perzsa sah nejének is készített ruhacsodákat, de Kádár János feleségének is tervezett ruhát.

A Magyar Nemzeti Múzeumból érkező kiállításon megismerhetik a látogatók lenyűgöző életútját, amely egy családi tulajdonú női szalonból egészen Párizsig és a világhírig repítette Rotschild Klárát, valamint bemutatják több mint húsz gyönyörű ruhakölteményét is.

A Móra-múzeum programjai a kormányrendelet értelmében csak védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Most a cselédlépcsőn is sétálhatunk a Reök-palotában

Nagy Gábor Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása a Reök-palota minden színtjét betölti. (fotók: Szabó Luca)

Szent Iván éjszakáján a Reök-palota is megnyitja kapuit a látogatók előtt. Délután 6 órától tárlatvezetéssel lehet megtekinteni Nagy Gábor Munkácsy-díjas képzőművész kiállítását.

Az Átkelés című tárlat az elmúlt évek egyik legátfogóbb kiállítása, a csaknem 350 alkotás a művész szinte teljes életművét összefoglalja. A tárlat valódi időutazás a nézők számára, hiszen Nagy Gábor valamennyi alkotói korszakát bemutatja a korai évektől egészen 2020-ig.

Este 8 és 10 órakor palotaséta is indul. Az esemény különlegessége, hogy Szeged legszebb szecessziós palotájának olyan épületrészeit is bejárhatjuk, amelyek hétköznap, a képtár látogatásakor nincsenek nyitva.

Az esti programokon való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges a marketing2@szegediszabadteri.hu e-mail címen.

A szervezők kérik, az érdeklődők tüntessék fel pontosan, hogy melyik eseményre és hány fővel jelentkeznek.

A tárlatvezetésen és a sétákon itt is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

A Belvárosi moziban VR-élménnyel, az Agórában a Szegedi Papucs Napjával várják az érdeklődőket

Hagyományosan a Belvárosi Mozi is részt vesz a Múzeumok Éjszakáján.

Szeged legpatinásabb filmszínházában rendkívüli kedvezményekkel várják az érdeklődőket szombaton délután 2 óra és este fél 11 között a VR Game Roomban és a Filmes Élménytárban.

A VR Game Roomban különleges látvány várja az éjszakai látogatókat.

A Szent-Györgyi Albert Agórában idén már harmadik alkalommal rendezik meg a Szegedi Papucs Napját szombaton délután.

A program szegedi tánccsoportok felvonulásával kezdődik déli 1 órakor: a Móra Ferenc Múzeum – Dugonics tér – Agóra útvonalon találkozhatnak a táncosokkal az érdeklődők.

A megnyitó után délután fél 3-kor az Agórában adják át az Újragondolt szegedi papucs elnevezésű pályázat díjait.

A Szentiván-éjjelén is látogatható lesz Informatika Történeti Kiállítás, három alkalommal is szerveznek tárlatvezetést a Telefónia kiállításon, és különleges fizikai kísérletekben is részt vehetnek a látogatók az Informatóriumban.

A programok belépődíj nélkül látogathatók, de védettségi igazolványt itt is kérnek.

A Somogyi-könyvtár az idei Múzeumok Éjszakáján városi sétával, alkalmi kiállításokkal és bemutatókkal, kézműveskedéssel, valamint játékos gyermekprogrammal várja látogatóit a központi könyvtárban szombaton délután 6-tól este 10 óráig.

A Stefánia Fiókkönyvtár-klub ugyancsak este 6 órától kvízjátékokkal, társasjátékokkal és képregényes ajánlókkal készül az év legrövidebb éjszakájára. Az épület előtt délelőtt 10 órától vásárt rendeznek használt könyvekből.

A könyvtár Dóm téri épületében többek között az idén 90 éves Szegedi Szabadtéri Játékok történetét bemutató kiállítással várják az éjszakai látogatókat, valamint térképek, képeslapok, fotók segítségével egyéjszakás kalandozásra hívják az érdeklődőket Szeged közlekedéstörténetében.

A programokon való részvétel ingyenes, de a belépés a védettség igazolásához kötött!

Nincs védettségi igazolványa? Akkor ez a jó választás Szentiván-éjjelére!

Aki a szabadban szeretné tölteni a forró nyáréjszakát, vagy nincs védettségi igazolványa, annak ideális Szentiván-éji program az éjszakai túra a Fehér-tón.

Egy rendhagyó múzeumi bemutató és tárlatvezetés után indul az éjszakai túra a telihold fényénél a tó körül.

Találkozó este 7 órakor a Tisza-völgyi Bemutatóháznál.

A túrán való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges a túravezetőnél a 30/638-0297-es telefonszámon, vagy az abrahamk@knp.hu email címen.

Az este 10 óráig tartó túrán a felnőttek 1800, a diákok és nyugdíjasok 1200 forintért vehetnek részt.

(Nyitóképünkön a Móra-múzeum munkatársai kicsomagolják azt a az eredeti ruhaderekat, amelyet akkor viselt a királyné, amikor 1898-ban, Genfben meggyilkolták. Péntektől ezt is bárki megnézheti. Fotó: Iványi Aurél)

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi Fekete ház fesztivál megnyitó Móra Ferenc Múzeum Múzeumok Éjszakája programok Reök palota Somogyi-könyvtár Szent-Györgyi Albert Agóra
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés