Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 21. 09:33

Egy újabb lépéssel került közelebb Karikó Katalin a Nobel-díjhoz

Szeged díszpolgára, Karikó Katalin biokémikus kapta idén a gyógyszerészet területének legnagyobb svájci tudományos díját, a Reichstein-érmet. A gyógyszerészeti tudományok svájci akadémiájának elismerése erősíti a várakozásokat, hogy Karikó Katalin a Nobel-díj egyik fő esélyese lehet.

Hirdetés

A Reichstein-érmet a svájci akadémia adja azoknak, akik sokat tettek a gyógyszerészeti tudományok népszerűsítéséért a kutatáson, tanításon és a gyakorlati alkalmazáson keresztül.

A lengyel–svájci kémikus és orvosi Nobel-díjas Tadeusz Reichsteinről elnevezett díj már többször került olyan tudóshoz, aki később megkapta a Nobel-díjat is.

Karikó Katalin Kisújszálláson nőtt fel, majd Szegeden szerzett biológus diplomát, és kutatómunkáját is városunkban kezdte el. 1985-ben létszámcsökkentés miatt elküldték, ezért családjával az Egyesült Államokba költözött, előbb a philadelphiai Temple Egyetemen, majd a Pennsylvania Egyetemen dolgozott.

2004-ben egy kollégájával, Drew Weissmann-nal szabadalmat jegyeztettek be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazásra. Ezt a szabadalmat vásárolta meg 2011-ben a BioNTech és a Moderna. 2014-ben Karikó Katalin a német BioNTech cég alelnöke lett. 2018-ban a Pfizer gyógyszercéggel közösen kezdtek ezen a technológián alapuló oltást fejleszteni, ennek is köszönhető, hogy a koronavírus megjelenése után néhány hónappal már el is indult a vakcina tesztelése, tavaly december elején pedig a széles körű felhasználás.

A svájci Reichstein-érem átadásakor a Covid elleni küzdelemben játszott meghatározó szerepét hangsúlyozták:

„Karikó Katalin hozzájárulása az mRNS kutatásához és a vakcinákban és gyógyszerekben való felhasználásához alapvető” – áll a hivatalos indoklásban.

„Az ön kitartása ennek az új technológiának a fejlesztésében nemcsak a vakcinológia új korszakát hozta el, de a gyors és tömeges immunizációhoz is hozzájárult, ami meggátolta a Covid további terjedését... Karikó Katalin példája bizonyítja az időnként igen hosszú akadémiai kutatások hozadékát a társadalomnak” – emelte ki a díjátadón Gerrit Borchard, a svájci akadémia elnöke.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díj Karikó Katalin díjátadó díszpolgár Nobel-díj Reichstein-érem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés