Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Az operaszínpadok leendő sztárjait négy kategóriában díjazták: gálaműsoron adták át a Simándy-énekverseny elismeréseit
Művház 2021. június 20. 20:40

Az operaszínpadok leendő sztárjait négy kategóriában díjazták: gálaműsoron adták át a Simándy-énekverseny elismeréseit

A tizenegyedik Nemzetközi Simándy József Énekverseny díjait vasárnap este adták át a Szegedi Nemzeti Színházban megrendezett gálakoncerten. A versenyre százhúszan jelentkeztek, még Dél-Koreából, Kínából és Mongóliából is érkeztek versenyzők Szegedre. A fiatal művészeket négy kategóriában díjazták.

Hirdetés

A klasszikus énekes tehetségkutatón ezen a héten, négy kategóriában, 36 éves korig több mint százhúsz magyar és külföldi tehetség mutatkozott be.

A legtöbben Magyarországról és a határon túli magyar zenei intézményekből jöttek le a megmérettetésre, de érkeztek versenyzők Európa országai mellett az Egyesült Államokból, Dél-Koreából, Kínából, Mongóliából és Japánból is.

A legfiatalabbaknak, a zeneművészeti szakgimnáziumok növendékei közül az Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója vezette nemzetközi zsűri Andrija Sekulic szerb baritonnak ítélte oda az első díjat, a második helyezést a moszkvai születésű orosz-szerb szoprán Ana Bosert, a harmadikat a fiatal magyar tenor, Szabó Bence érdemelte ki.

A felsőfokú tanulmányaik alapképzését folytató hallgatók között a zentai születésű szoprán, Csuzdi Eszter lett az első, Papp Balázs tenornak a második, Szenthelyi Krisztián baritonnak a harmadik díjat ítélte oda a zsűri.

A mesterképzésben résztvevő hallgatók között az első díjat Josipa Bilic horvát szoprán kapta, aki a tizedik Simándy-versenyen is kategóriája legjobbja lett. A második díjat Gebe-Fügi Renáta kolozsvári születésű szoprán, a harmadikat Süle Dalma szoprán vehette át.

A 36 esztendősnél fiatalabb művészek között Sonja Saric szerb szoprán érdemelte ki az első díjat, Vesna Durkovic szerb szoprán második, Chen Hongyu mongol bariton harmadik lett.

A kategóriák elismerései mellett számos, elsősorban fellépési lehetőséget kínáló különdíjat is kiosztott a zsűri.

A fiatal művészek a verseny révén komoly segítséget kapnak pályájuk indulásához, többükkel már a helyszínen felvették a kapcsolatot a hazai és az európai zenei intézmények képviselői, menedzserei.

Az énekverseny gondolata 1998-ban születetett Szegeden. Alapítói Temesi Mária és Sinkó György operaénekes művésztanárok voltak. A versenyt születése óta kétévente rendezik meg, és minden alkalommal óriási tömegeket vonz.

Magyarország klasszikus ének-tehetségkutató versenye olyan – ma már a hazai és nemzetközi operaélet ifjú sztárjaivá vált – művészeket fedezett fel, mint Rálik Szilvia, Bretz Gábor, Cser Krisztián, Rácz Rita, Szegedi Csaba, Fodor Bernadett , Haja Zsolt és Balczó Péter.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: díjátadó gálaest Nemzetközi Simándy József Énekverseny Simándy József Szegedi Nemzeti Színház Temesi Mária
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés