Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 20. 10:11 Forrás: Szegedi Tükör

Már most is élesben megy – Lakner Zoltán jegyzete

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ellenzék, amely a ciklus közepe felé meglátta a fényt az alagút végén, de legalábbis a kormánypárt hátát. A 2012-es évet mutatta a naptár.

Hirdetés

A legnagyobb ellenzéki párt, akkor ez az MSZP-t jelentette, megközelítette a Fideszt, de vezetője, Mesterházy Attila nem vált a kormányváltó erők széles körben elfogadott, magától értetődő vezetőjévé. Ekkor lépett színre a volt miniszterelnök, nem ő, a másik, Bajnai Gordon, hogy ernyőt tartva az ellenzék pártjai fölé, a kihívók élére álljon. Kiderült azonban, hogy saját párt nélkül nem megy ez a mutatvány, pártszervezetet építeni pedig nemhogy nem megy gyorsan, de egyáltalán nem sikerült e téren felülmúlni sem az MSZP-t, sem az akkor már különvált DK-t, sem a Jobbikot. Így aztán a Bajnai-féle Együtt éppen csak a nevének értelmét nem teljesítette be.

A 2013-as év nagy része a Mesterházy és Bajnai közötti birkózással telt el, amelyben végül a szocialista pártelnök kerekedett felül, annyira azonban nem, hogy teljesen ki tudja szorítani Bajnait. Egy ajtócsapkodós nyár végi tárgyalási körben megállapodtak az MSZP és az Együtt közös indulásában, aztán hetekig listát és jelölteket egyeztettek. Néhány hónapos küzdelem után a kihagyott DK is bekövetelte magát a listára, így 2014 elején újraosztották a helyeket.

Végül aztán jól kikaptak a Fidesztől.

Történt ugyanis, hogy amíg az ellenzéki kiszorítósdi és egyezkedés tartott, a kormánypárt nekiállt kampányolni. 2013 tavaszán találták fel a „rezsicsökkentést”, amely minden hazugságával együtt hatásos politikai fegyverként működött. Mialatt az ellenzéki egyezkedés zajlott, megszűnt az egyezkedés igazi oka, a győzelmi esély.

A helyzet ma sok tekintetben más, de azért az előbbiekben felidézett tapasztalat megfontolandó lehet.

Jó dolog az előválasztás, tényleg az, s ennek elkerülhetetlen velejárója a pártok, jelöltek közötti visszaléptetési egyezkedés, habár jó néhány kombinációra nehéz eladható magyarázatot találni. Nem is nagyon kecsegtetik ilyesmivel az érintett pártok az ellenzéki választókat. Ami azonban nagyobb probléma, hogy ez a folyamat még jócskán zajlik, és a tulajdonképpeni előválasztási küzdelem még csak el sem kezdődött, miközben a Fidesz ismét nekiállt a konkrét választási ígéretek megfogalmazásának.

A tizenharmadik havi nyugdíj „visszaépítése”, a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentessége, majd most az szja visszafizetése a gyermeket nevelő családoknak együttesen már lefedik a társadalom nagy részét, és alkalmasak olyan benyomás keltésére, hogy a kormány mintegy helyreállítja a gazdasági válság kárait.

E benyomás részben hamis, hiszen éppen a legrosszabb helyzetben lévők nem kapnak semmit.

Mégis, sokan kapnak valamit, és ők nem is keveset, hiszen kétheti nyugdíj vagy akár pár százezer forintnyi adó-visszajuttatás már jól érzékelhető összeg egy háztartás életében.

Az ellenzék könnyen abban a helyzetben találhatja magát ismét, hogy még fel sem állt a rajtvonalhoz, és máris megverték. Persze, a teljes kört lefedő közös lista más helyzetet teremt majd, mint a 2014 előtti szituáció, és számolhatunk a közös jelöltek, különösen a közös miniszterelnök-jelölt kiválasztását követő élmény, a „van kihívó” korábban ismeretlen hatásával is.

Látszik viszont az is, hogy a kormány az addig tartó időben akkora előnyt próbál szerezni, amit már nem lehet behozni, s minden média- és finanszírozásbeli előnye mellett a kampány témáját illetően is kiszorító hatásra törekszik. Az ellenzék legfontosabb ügyének látszik a szociális válság, ennek megy most elébe a kormány.

Tanulság – egyelőre – nincs, csak a remény, hogy az egyezkedésbe belefeledkezve az ellenzéknek ezúttal marad ideje a választókra is.

Lakner Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Együtt jegyzet Lakner Zoltán Mesterházy Attila MSZP Szegedi Tükör választás vélemény Bajnai Gordon ellenzék ellenzéki összefogás előválasztás választás 2022
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés