Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Másodszor találkoztak Tápén a gyütt-möntek: a városrész nyolcvannégy újszülöttjét is köszöntötték
Szegeden 2021. június 19. 19:13

Másodszor találkoztak Tápén a gyütt-möntek: a városrész nyolcvannégy újszülöttjét is köszöntötték

Képriport
Két éve rendeztek először gyütt-mönt találkozót Tápén, a Heller Ödön Művelődési Házban. A hagyományteremtő rendezvényt a járvány tavaly megszakította, így az idén második alkalommal szervezték meg a találkozót, ahol a városrész több mint nyolcvan újszülöttjét is köszöntötték. Márton Anita fedettpályás világbajnok súlylökő is elvitte gyermekét.

Hirdetés

– Tápén nagyon régóta napirenden van az úgynevezett gyütt-mönt kérdés, ezzel a rendezvénnyel ezt szeretnénk rendezni. A tápéiak régen is nagyon védték az értékeiket, nem is nagyon fogadtak be maguk közé akárkiket, míg nem bizonyították, hogy rendes tagjai a közösségnek. Sokáig gyütt-möntnek nevezték őket, így különböztették meg az őslakosoktól. Több évtizednek is el kellett telni ahhoz, hogy valaki kiérdemelje, hogy elhagyják neve mellől a gyütt-mönt jelzőt – mondta Szécsényi Rózsa.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

A körzet önkormányzati képviselőjétől megtudtuk, ez a hagyomány máig tetten érhető a városrészben, a rendezvénnyel ezt szeretnék feloldani, ezért szervezték meg két éve az első találkozót, ahol csak a gyütt-möntek léphettek fel, hogy megmutathassák, milyen értékeket hoznak magukkal a városrészbe.

– Az idén egyben vakációnyitónak is szántuk a rendezvényt, hiszen a pandémia után ez az idei első program a művelődési házban – mondta Szécsényi Rózsa.

Most is színes programokkal készültek a kora délutántól késő estig tartó találkozóra.

A programok sorozata délután 2 órakor interaktív bábelőadással kezdődött, majd a gyerekeknek és felnőtteknek szánt koncertekkel folytatódott. Többek között felléptek a Vidám Lányok, koncertet adott az Alma Együttes, harmonikázott Mizsei Zoltán és játszott a Komoly Férfiak. A programokat este Szentiván éji táncbemutató és tűzshow zárja.

Délután a Heller teremben köszöntötték az előző találkozó óta a városrészben született újszülötteket: összesen nyolcvannégyet!

– A legnagyobb és legboldogabb élmény minden családban az, ha új jövevény, egy kisgyermek érkezik. Ez mindig új célokat hoz az emberek életébe. A gyermekes családok erősítik a különféle közösségeket is – mondta Szabó Sándor a szülőkkel megtelt és babahangoktól zsibongó teremben.

Az országgyűlési képviselő beszélt arról is, hogy Szeged önkormányzata igyekszik mindenben segíteni a gyermekes családokat. 2017-ben vezették be azt a huszonötezer forintos szülési támogatást, amelyet minden szegedi édesanya igénybe vehet, ha gyermeke születik.

– Eddig több mint ötezren vették igénybe ezt a kedvezményt, amire 125 millió forintot fordított a szegedi önkormányzat.

Szécsényi Rózsa arról is beszélt, milyen érdekes is a magyar nyelv. Amíg egy férfi és egy nő él együtt, addig pároknak hívjuk őket, akkor lesz család belőlük, amikor megérkezik az első gyermekük.

– Az elmúlt időszakban nyolcvannégy újszülött látta meg napvilágot a városrészben. Az egész életüket meghatározza az, hogy milyen környezetben nőnek fel, és ez hatalmas felelősséget hárít a szülőkre és az itt működő közösségekre is – mondta a városrész önkormányzati képviselője.

Ezután Szabó Sándor és Szécsényi Rózsa egy szál virággal és a Somogyi-könyvtár tápéi fiókkönyvtára által összeállított ajándékcsomaggal kedveskedtek a megjelent kisgyermekes családoknak.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hagyomány hagyományőrzés Heller Ödön Művelődési Ház köszöntés program Szabó Sándor Szécsényi Rózsa Tápai Gyütt-mönt Találkozó
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés