Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Már megint a visszafojtott lélegzet: különösebb tombolás nélkül néztük végig a magyar válogatott évtizedek óta legnagyobb sikerét Szegeden
Szegeden 2021. június 19. 21:40

Már megint a visszafojtott lélegzet: különösebb tombolás nélkül néztük végig a magyar válogatott évtizedek óta legnagyobb sikerét Szegeden

Képriport
Mert a világbajnok franciákkal játszott 1–1 bizony a legnagyobb focisiker, amit arattunk a nyolcvanas évek óta! A tombolás útjába nem a válogatott játéka, hanem a szegedi nyár állt. Élménybeszámoló, vagy mi.

Hirdetés

Idén nyáron ezen a hétvégén van az utolsó összeművészeti, és persze össznépi buli a Szent István téren, ami előbb kézművespiacból fejlődött kézműves- és borpiaccá, aztán most még meccsnéző hely is lett belőle. Naná, hiszen éppen ezen a szombaton játszottunk a franciákkal, sőt, egy német–portugál-meccs is volt a szombati programban, és az sem egy utolsó párosítás. Így tehát, nyilván nem lehetett kihagyni a ziccert, ki kellett tenni a kivetítőt a térre. Ki is tették, nem is olyan kicsi (még ha van is nagyobb a városban, nem is egy), a tömeges szurkolásnak viszont még egy Magyarország–Franciaország Eb-meccsen is képes az útjába állni a délután hármas kezdés, a tűző napsütés és a nagy meleg. És azt engedjük most el, hogy hol van még az igazi kánikula! Ilyen meleg napok idén még nem nagyon voltak, úgyhogy szokni kell ezt is.

Szóval, a Szent István téren, mondjuk úgy, családias létszámban és hangulatban képviseltette nézőközönség önmagát, ezért a félidőben úgy döntöttünk: mivel mi mégiscsak a nagy hangulatot akarjuk elkapni, megnézzük a város legújabb, és pillanatok alatt az egyik legkedveltebbé váló nyári helyét, a mindössze pár napja átadott Lapos Beach-et, ahol, azt hallottuk, rengetegen vannak.

Kattintson fönti képünkre, nézzeg meg galériánkat! (fotók: Kocsis Eszter)

És jól hallottuk, tényleg rengetegen voltak a parton is, meg kicsit feljebb a bárpult előtti jó nagy területen, ahol több százan nézték a napernyők alatt, vagy akár a tűző napon, hogy hátha meg tudjuk tartani a félidei 1–0-s előnyünket. Ami valljuk be, már önmagában is csoda volt, mármint az eredmény, a megtartására pedig sokat senki sem mert volna tenni.

Bár, ki az, aki mer ez után a meccs után még esélyekről beszélni, amikor meccs előtt nyilvánvalóan nem volt épeszű ember az országban, aki szurkolás és hazaszeretet ide vagy oda, azt gondolta volna, hogy győzhetünk, vagy akár ikszelhetünk a világ egyik legerősebb válogatottjával, világbajnoki címvédővel, akiknek minden posztján sztárjátékosok, több poszton pedig igazi klasszisok szerepelnek. És akiknek a cserepadja is sokszor többet ér, mint a komplett magyar válogatott.

Mindezek ellenére viszonylag sokáig képesek voltunk tartani a vezetést a második félidőben, aminek hatására a Lapos közönsége leginkább visszafojtott lélegzettel figyelte, hogy ugye nem talál be Mbappé, Griezmann, Benzema, vagy éppen az utóbbi helyére a meccs utolsó szűk húsz percére beálló Giroud.

Aztán persze de, betalált, a Griezmann. Úgy, ahogy, amit szintén egészen visszafogott reakcióval nyugtázott a közönség. Két lehetőség volt: érezték, hogy ez a realitás, vagy mert olyan meleg volt a tűző napon, hogy az energiákat a mieink szép megmozdulásaira és esetleges találataira kellett tartogatni.

Nem holmi Griezmann-gólra, amiből szezononként amúgy is látunk egy rakással, általában.

A visszafogottság, visszafojtottság végig jellemző volt a Lapos Beach meccsnéző közönségére, nem hallottunk ismert és kevésbé ismert (pláne nem kreatív) rigmusokat, nem voltak kereplők, sípok, dobok, nádihegedűk. Ez nem a Puskás Aréna volt ebben a két órában, de azért érezni lehetett, hogy mindenki tudja: tétje van a meccsnek.

Azt persze túlzás lenne állítani, hogy az utolsó tíz percben vágni lehetett a feszültséget, de azért ott és akkor méginkább feszülten figyelt a többség, a hosszabbítás 4-5 perce pedig lassabban telt el, mint idén bármelyik 4-5 perc az évben.

Aztán, amikor a játékvezető lefújta a meccset, és a magyar válogatott elkönyvelhette az egy pontot, és ami még ennél is fontosabb: azt, hogy végig partiban volt a világ egyik legjobb nemzeti válogatottjával, akkor azért innen-onnan lehetett hallani pár percig a kántálást, miszerint „szép volt, fiúk!”

Távol álljon tőlem, hogy valami nagyon bölcset akarjak leszűrni ebből, egyrészt mert nem vagyok bölcs, másrészt mert minek, de szinte biztos vagyok benne, hogy ezt a – nem túlzás! – történelmi eredményt csak egyetlen dolog tudta beárnyékolni, a folyamatosan a fejüket tűző napfény.

A németek ellen már Münchenben játszunk, azt is megnézzük majd valahol szerintem. Megírtuk már, hogy szerintünk hol érdemes, a Drága Olvasó viszont nyugodtan hozzáveheti még a Lapos Beachet is, mert egy kicsit későbbi időpontban (kevésbé hardcore napsütésben) tökéletes választás lehet ez a megújult strand a meccsnézésre.

Az első, portugálok elleni meccset a Garden Fröccsteraszon néztük, az arról írt élménybeszámolónk egy rakás fotóval itt olvasható. 

Kovács M. Norbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beszámoló Euro2020 Európa-bajnokság férfi labdarúgás foci Franciaország labdarúgás labdarúgó Európa-bajnokság 2021 Lapos Magyar Labdarúgó Szövetség magyar labdarúgó-válogatott Marco Rossi MLSZ Szent István tér Szent István téri kézműves és borpiac UEFA
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés