Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. június 18. 21:36

Hétfőn elkezdik építeni a vízvédelmi rendszert a Felső Tisza-parton 

Vizesedhet az új kézilabdacsarnok területe, ezért kell vízzáró falakat építeni.

Hirdetés

Az épülő csarnok tervezésekor kiderült, hogy a terület egy része a nagy árvizek esetén vizesedhet: a területen könnyen kialakulhatnak buzgárok, azaz árvíz során, a töltések mentett oldalán megjelenő vízfeltörések.

További problémát jelent, hogy a gáttest alatt egy 3–4 méter vastag homokréteg található, ami ugyancsak kedvező a buzgárosodás szempontjából. Ahhoz, hogy az épülő kézilabdacsarnok biztonságban legyen, és bármikor használni lehessen, le kell zárni a feltárt homokréteget a Tisza felől. Ezt függőleges irányú jetpanelek beépítésével oldják meg – írja közleményében a kivitelező West Hungária Bau Kft.

Először egybefüggő vasbeton szögtámfalat építenek, amire helyezhető a mobil árvízvédelmi fal, nagyjából 620 méteres szakaszon.

Azt ígérik, elkerülik az „erdőirtást”, a lehető legkevesebb fa kivágásával oldják meg a feladatot. Sőt, rendbe teszik a rézsűt is.

„A modern mélyépítő technológiának köszönhetően megvédjük Szeged városát az esetleges árvizektől ezen szakaszon, olyan módszert alkalmazva, amely illeszkedik a már elkészült belvárosi árvízvédelmi rekonstrukcióhoz” – írják.

A kivitelező arra figyelmeztetett, hogy a várhatóan június 21-én kezdődő munkák nagyobb zajhatással és forgalmi korlátozásokkal, sávelterelésekkel is járhatnak. Az építkezést 150 naposra tervezik, ez azt jelenti, hogy decemberben befejeznék a munkákat.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: árvízvédelem Felső Tisza-part kézilabdacsarnok Pick Aréna
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés