Hirdetés
Hirdetés
Színes 2021. június 18. 10:27 Forrás: MTI

Magunkat melegítjük a Földön, ráadásul a bolygónk minden hőt elnyel

Páratlan mennyiségű hőt nyel el a Föld, energia-egyensúlytalansága nagyjából megkétszereződött 2005 és 2019 között – mutatták ki az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal kutatói közös tanulmányukban. Pedig az lenne a jó, ha ez a hő kijutna az űrbe.

Hirdetés

A kutatók aggasztónak mondták ezt a növekedést.

Az energia-egyensúlytalanság azt a különbséget jelenti, hogy mennyit nyel el a Föld légköre és felszíne a Nap által kisugárzott energiából ahhoz képest, hogy mennyi infravörös sugárzás kerül vissza a világűrbe.

„A pozitív energia-egyensúlytalanság azt jelenti, hogy a Föld rendszerei több energiát fognak fel, és a bolygó ezáltal melegedik” – idézte a NASA közleményét a The Guardian.

A kutatók szerint a műholdas megfigyelések adatai és az óceánokon lévő úszó megfigyelési pontok adatai is kimutatják ezt az egyensúlytalanságot. Az óceánokon lévő úszó adatgyűjtők, amelyek behálózzák a bolygót lehetővé teszik pontosan megbecsülni azt, hogy milyen ütemben melegednek fel az óceánok. Mivel a többletenergia kilencven százalékát az óceánok fogják fel, a műholdas szenzorok adatainak összhangban kell lenniük az óceánok hőmérséklet-változásával.

Mindkét független megfigyelési mód a Föld energia-egyensúlytalanságának változásairól megmutatta ezt a hatalmas változást – közölte Norman Loeb, a NASA kutatója, a tanulmány vezetőszerzője.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése a hőt a Föld légközében tartja, felfogva a sugárzást, amely különben a világűrbe visszakerülne. Ez a felmelegedés olyan változásokat idéz elő, mint a jég- és hóolvadás. A vízpárolgás növekedése és felhők változása tovább súlyosbítják ezt a melegedést – közölték a kutatók, akik szerint a Csendes-óceánon végbemenő természetes jelenség, amikor a vízfelszín hőmérséklete eltolódik hidegből meleggé, valószínűleg szintén jelentős szerepet játszik az energia-egyensúlytalanság felerősödésében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: időjárás klímaváltozás környezetvédelem NASA
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés