Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. június 17. 18:10

Hivatalosan is vége a Zöld város-projektnek a Belvárosban

Képriport
A koronavírus-járvány miatt nem lehetett korábban nagy ünnepséget tartani, most tartották meg a projektátadót.

Hirdetés

– Tartozom egy vallomással: született szegediként nekem nagyon sok emlékem fűződik a régi szökőkúthoz. Amikor eldőlt, elbontják, akkor egy kicsit fájt, amikor zajlottak a munkálatok, de be kell valljam azt is, ez a szökőkút jobb lett, mint az előző volt. Öröm nézni, ahogy a gyerekek a fiatalok játszanak benne, és az sem utolsó szempont, hogy amikor nem működik, akkor közösségi térként funkcionál a tér – mondta az átadón Binszki József önkormányzati képviselő, aki a jelenlévőknek részletesen beszélt a felújításról, arról, hogy

a Zöld város kialakítása a szegedi Belvárosban beruházásra Szeged önkormányzata 850 millió forint európai uniós támogatást és 827,5 millió forint saját forrást használt fel.

Binszki József arról beszélt, sok kedves emlék köti a régi szökőkúthoz, ám biztos abban, a mostani még jobb, még népszerűbb lesz, mint az előző volt. Kattintson fönti képünkre, nézze meg galériánkat! (fotók: Iványi Aurél)

Ismert, a liget, Odessza és Belső-Tarján után a Belváros egy része is megújult a Zöld város programban. A beruházással új zöldterületeket alakítottak ki, a már meglévőket pedig megújították, továbbá pihenési, szórakozási és sportolási lehetőségeket teremtettek – összesen 28 ezer négyzetméternyi terület született újjá a Roosevelt téren, a Móra-parkban és a Stefánián. A kivitelezési munkálatokat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi vállalkozás, a HPQ Plus Kft. végezte.

  • A Móra-parkban négy díszfát, tizenkét örökzöldet és 3500 virágot ültettek.
  • A Stefánián nyolc új fát, 4200 cserjét és 1200 virágot telepítettek.
  • A Stefánia, a Móra-park és a Roosevelt tér gyepe megújult, ez utóbbi helyen még 370 évelő növényt is ültettek.
  • A kiszáradt vagy nem egészséges fákat újakkal pótolták.

A növények öntözéséről a Stefánián és a Móra-parkban automata rendszer gondoskodik. A három területen járdákat építettek, a parki sétányok gyöngykavics helyett könnyebben fenntartható, műgyantás kötőanyagú, vízáteresztő kavicsburkolatot kapott. Számos kerékpártámaszt, padokat és hulladékgyűjtő edényeket is elhelyeztek. A közbiztonságra térfigyelő kamerák ügyelnek.

A szökőkútnak száztíz fúvókája van, gyönyörű víz és fényjátékban lehet gyönyörködni.

A projektzárón felléptek a Szeged Táncegyüttes táncosai, akik szilágysági táncokat táncoltak a múzeum lépcsője előtt. Nézze meg utólag is fellépésüket!

Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belváros Binszki József Demokratikus Koalíció DK felújítás Móra Ferenc Múzeum Móra-park Roosevelt tér Stefánia szökőkút Zöld város program
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés