Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 16. 18:01 Forrás: HVG

Medián: Jakab Péter és Karácsony Gergely között szoros a verseny a miniszterelnök-jelöltségért

A Jobbik és az MSZP-Párbeszéd szövetség jelötjeit Dobrev Klára követi, ők hárman alkotják az élmezőnyt. A másik három miniszterelnök-jelölt közben egyre inkább lemarad – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Hirdetés

A HVG megbízásából készített felmérést a Medián júniusban az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek népszerűségéről. A kutatásból kiderült, hogy a három legesélyesebb induló, a jobbikos Jakab Péter, az MSZP–Párbeszéd színeiben induló Karácsony Gergely főpolgármester és Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció jelöltje egyre inkább elhúz.

A válaszadóknak arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy melyik jelöltet, vagy jelölteket támogatnák az előválasztáson.

Jakab Pétert júniusban 43 százalék említette az első, vagy második helyen, Karácsony Gergelyt 41 százalék, Dobrev Klárát pedig 26 százalék.

Hozzájuk képest jelentős lemaradásban van Márki-Zay Péter 16 százalékkal, Fekete-Győr András 8 százalékkal és Pálinkás József 5 százalékkal.

Az élmezőnyön belül is jelentős eltérések mutatkoznak, ha az eredményeket települési bontásban nézzük. A községekben és vidéki városokban a Jobbik jelöltje vezet, míg a megyeszékhelyeken és Budapesten Karácsony Gergely van egyértelmű fölényben. Meglepő eredmény, hogy Dobrev Klára népszerűsége is elsősorban a kisebb településeken magas, a községekben a második helyen végzett Jakab után.

Elemzések szerint a jövő évi választás vidéken fog eldőlni, ezért nagy jelentősége van annak, melyik jelölt tudja megszólítani a fővároson kívül élő szavazókat is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dobrev Klára ellenzék ellenzéki összefogás előválasztás Fekete-Győr András felmérés Jakab Péter Karácsony Gergely közvélemény-kutatás Márki-Zay Péter Medián Pálinkás József
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés