Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Ligeti Miklós: A magyar politikusok olyan korrupciós ügyeket úsznak meg, amibe német nyelvterületen bárki belebukna
Túl a városon 2021. június 16. 14:10 Forrás: Szeged Televízió

Ligeti Miklós: A magyar politikusok olyan korrupciós ügyeket úsznak meg, amibe német nyelvterületen bárki belebukna

Rendszerszintű a korrupció Magyarországon, a lakosságtöbbsége szerint súlyos problémát jelent a kormányzati korrupció. Nem véletlen, hogy a megkérdezettek a politikusokat tartják a legkorruptabbnak – ez is kiderült a Transparency International legújabb jelentéséből. Ligeti Miklós, a szervezet jogi igazgatója volt Balogh Judit vendége a Témában.

Hirdetés

A szakértő elmondta, több szempontból is cáfolják a friss kutatási adatok Orbán Viktornak azt az állítását, ami szerint német nyelvterületen nagyobb a korrupció, mint Magyarországon. A Transparency International felmérésből ugyanis kiderül, hogy 

Magyarországon a válaszadók 69 százaléka szerint nagy vagy nagyon nagy probléma a korrupció.

Ez magasabb, mint a 62 százalékos európai átlag, és messze meghaladja a Németországban mért 34 és az ausztriai 46 százalékot. Ligeti Miklós szerint azonban a legfontosabb különbség az, hogy milyen következményei vannak a korrupciónak az egyes országokban.

Német nyelvterületen bele szoktak bukni olyan kisebb volumenű korrupciós ügyekbe is, amik Magyarországon érintetlenül hagyják a politikai elit tagjait – ez a nagy különbség.

A Transparency International kutatásából az is kiderült, hogy magyarok legnagyobb arányban az egészségügyi ellátás igénybevételekor kerültek korrupciós helyzetben. A szakértő ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a hálapénzt nem lehet kizárólag büntetőjogi eszközökkel felszámolni, mert nagyon összetett és sokrétű jelenségről van szó.

Alig van olyan, aki szerint csökkent volna a korrupció Magyarországon az elmúlt években. Mindössze a megkérdezettek 15 százaléka szerint javult a helyzet, 10-ből 4 magyar szerint viszont egyértelműen nőtt a korrupció szintje.

A Globális Korrupciós Barométer adataiból az is kiderül: a magyarok többsége 53 százaléka szerint a kormány „rosszul” vagy „nagyon rosszul” kezeli a korrupció elleni fellépés feladatát,

míg mindössze a válaszadók bő egyharmada 34 százaléka véli úgy, hogy a kormány „jól” vagy „nagyon jól” kezeli ezt a problémát. A magyarok 54 százaléka szerint Magyarországon a kormányt nem a közjó vezérli, hanem néhány jelentősebb szereplő magánérdeke.

Az átlagos „vesztegetési ráta” csak Bulgáriában és Romániában magasabb, mint Magyarországon, míg a litván eredmény megegyezik hazánkéval. A magyarok leginkább a parlamenti képviselőkről gondolják úgy, hogy érintettek lehetnek korrupciós cselekményekben, de a „miniszterelnök és irodájának tisztviselői” sem sokkal maradnak el ettől az értékeléstől.

Ligeti Miklóssal Balogh Judit, a Szeged Televízió hírigazgatója beszélgetett

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit korrupció Ligeti Miklós Szeged Televízió Téma Transparency International Magyarország
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés