Hirdetés
Szegeden 2021. június 16. 07:03

Négy repülővel vették fel a harcot a szúnyogok ellen Szegeden

Képriport
Lassan tarthatatlanná válik a szúnyoghelyzet, ezért az önkormányzat úgy döntött, saját forrásból megrendeli a szúnyoggyérítést a városban.

Kedden késő délután szépen sorakozva várták a sorukat a felszállásra a szatymazi repülőtéren az An–2-es repülőgépek. A pilóták folyamatosan az előrejelzést nézték és várták, hogy enyhüljön a szél. Ez éppen a felszállás tervezett időpontjára meg is történt. Ez azért volt fontos, mert a szúnyoggyérítés csak szélcsendes időben, valamint napnyugta után végezhető, amikor a vérszívók előrepülnek nappali rejtekhelyükről.

Már napközben előkészítették a gépeket, feltöltötték üzemanyaggal, illetve permetszerrel. Az irtást négy repülőgéppel végezték, a gépek nem egészen kilenc perc alatt a levegőbe emelkedtek, és elindultak a kijelölt területük fölé.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg a szerző galériáját!

Egy gépnek több mint 1000 hektárt kell lepermeteznie, ezt körülbelül másfél óra alatt végzi el.

Páli Attila, a Szemp Air Kft. repülőgépvezetője felszállás előtt elmondta, az országban csak egy hatóanyag engedélyezett a kémiai szúnyoggyérítésre. Hektáronként körülbelül fél liter permetszert használnak fel. Hangsúlyozta, a dózis és a cseppnagyság úgy van megállapítva, hogy minél kisebb legyen a környezeti terhelés, és csak bizonyos nagyságig pusztítsa el a rovarokat.

A permetszert a repülőgépek egy külön berendezés segítségével apró cseppekre porlasztják el, úgy juttatják a levegőbe. Amikor a szúnyogok érintkeznek ezekkel a levegőben szálló cseppekkel, szinte azonnal elpusztulnak. Ezért is kell napnyugta után elvégezni a szórást, hiszen a szúnyogok akkor kezdenek el mozogni. És ezért kell a szélcsend, hogy ezek a nagyon kicsi cseppek minél tovább, akár órákig a levegőben maradjanak.

A légi gyérítést június 17-én, csütörtökön a földi kémiai szúnyoggyérítés követi, ami Szeged 731 hektáros területét érinti.

Vass Imre

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kémiai szúnyogirtás légi szúnyogirtás Szatymaz szúnyog szúnyogirtás An–2 Antonov Páli Attila Szemp Air Kft. Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés