Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Alig maradt pszichiátriai ágy Szegeden, Makón egy sincs, munkaerőhiány miatt – ez most, a koronavírus-járványban még aggasztóbb, mint egyébként
Szegeden 2021. június 15. 22:03 Forrás: Szeged Televízió

Alig maradt pszichiátriai ágy Szegeden, Makón egy sincs, munkaerőhiány miatt – ez most, a koronavírus-járványban még aggasztóbb, mint egyébként

Az ágyak több, mint nyolcvan százalékán nincs ellátás, 238-ból csak negyvenen gyógyítanak, ami azt jelenti, hogy szinte csak és kizárólag a legsúlyosabb állapotú – adott esetben ön- és közveszélyes betegeket tudják már csak ellátni. Ez annál is nagyobb probléma, mert általában sem volt túl jó a pszichiátriai betegek ellátása országosan, a koronavírus utóhatásai miatt pedig még több lett az ilyen ellátásra szoruló beteg.

Hirdetés

„Harminc éve követem az egészségügyi reformokat testközelből. És eddig azt láttam, hogy az egészségügyi reformokkal az emberek csak rosszul jártak, úgyhogy az a jelszavam, hogy csak reformot ne” – ezt Orbán Viktor mondta a csütörtöki kormányinfón. Ám a helyzet koránt sem vicces, semmilyen szempontból, hiába próbálta, próbálja elpoénkodni a miniszterelnök. Szegeden az eredeti, több mint 100 ágyas pszichiátriai osztályból covid-osztály lett – és hiába alig van már beteg, ezeket egyelőre nem lehet megszüntetni. Ezért maradnak magukra sokszor a pszichiátriai betegek. A szakértők egyetértenek abban, hogy a koronavírus-fertőzés után gyakoriak a pszichikai problémák, nem csupán a fizikai tünetekkel kell megküzdeniük a post-covidos betegeknek.

A post-covid tünetek között olyan súlyosakat is számon tartanak, mint a tudatzavar, érzékcsalódások, téves észlelések, heves szorongás és súlyos hangulati ingadozás. Arról még kevés adat van, hogy Magyarországon hány embert érint súlyosan a post-covid szindróma, de az biztos, hogy többen szorulnak majd pszichiátriai kezelésre, mint a járvány előtt.

Kanka Andor a Szeged Televízió Téma című műsorában arról is beszélt,

Makón egész egyszerűen nincs, aki gyógyítsa ezeket a betegeket, ott ez is az oka annak, hogy megszűntek ezek az ágyak.

– A korábbi makói betegeket is a szegedi klinika látja most el. Azt is érdemes megjegyezni, hogy Szentesen, az ottani osztályon Jász-Nagykun-Szolnok megyei betegeket is gyógyítanak. Ott 50-60 ágy van, egy nyugdíjas és egy részmunkaidős kolléga viszi az ellátást – mondta a Csongrád-Csanád megyei orvosi kamara elnöke.

Kanka Andor hangsúlyozta, ha Szentesen a nyugdíjas orvos abbahagyja, akkor ott megszűnik az osztály, az ottani betegeknek is Szegedre kerülnek. A megyei kamarai elnöke arról is beszélt, nemcsak a pszichiátriai ellátásban vannak ilyen gondok:

„minden egészségügyi terület érintett. Több ezer ember vár például szürkehályog-műtétre. De a pszichiátria mindig egy elhanyagolt terület volt az orvostudományban. Ebben közrejátszik a társadalmi stigmatizáció a pszichés betegekkel szemben. Ráadásul nem is a legnépszerűbb orvosi terület.”

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet megszüntetése, az épületének a bezárása 2007-ben sem „volt jó ötlet”, hiszen férőhelyek nem lettek kialakítva más intézményekben, már akkor jelentős romlott az ellátás nemcsak Budapesten, hanem az egész országban. „Darabjaira hullott egy fontos szakmai központ.”

Meddig tartható a mostani helyzet?

Az egyetem részéről megvan a szándék a bővítésre. Fokozatosan, a koronavírus alóli felszabadítás ütemében kaphat még újabb és újabb ágyakat a pszichiátria, ám még akkor is kérdés, lesz-e elég orvos, és ápoló, aki ellátja majd ezeket a betegeket.

„Hiába a fizetésemelés, nagyon sok kolléga nem jön vissza, ezért a fizetésért sem. Ez mindenképpen egy komoly kérdés lesz a jövőben, hogy lesz-e elég szakember. Azt gondolom, a szegedi ellátáshoz lesz elég szakember, de a makói és a szentesi osztályok működtetéséhez nem biztos, hogy lesz, attól tartok, nem sokáig működhetnek majd ezek az intézmények.”

Nézzék meg a beszélgetést! Kanka Andort a televízió hírigazgatója, Balogh Judit kérdezte.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit egészségügy járvány Kanka Andor koronavírus Orbán Viktor pandémia pszichiátria Szeged Televízió Téma világjárvány
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés