Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Szabó Sándor Kásler Miklóshoz: Ha ennyire büszkék az egészségügyben elért eredményeikre, akkor miért titkolják azok részleteit?
Túl a városon 2021. június 15. 15:02

Szabó Sándor Kásler Miklóshoz: Ha ennyire büszkék az egészségügyben elért eredményeikre, akkor miért titkolják azok részleteit?

A Parlamentben az emberminisztertől akarta megtudni, mi az oka annak, hogy nem válaszolnak a közérdekű adatigénylésekre. Államtitkára válaszolt, klasszikus fideszes feleletet kapott Szeged MSZP-s országgyűlési képviselője.

Hirdetés

Szabó Sándor kérdést nyújtott be Kásler Miklóshoz, amit szóban el is mondott a Tisztelt Házban:

„A teljes magyar egészségügynek köszönettel tartozunk azért az áldozatos munkáért, amelyet a koronavírus-járvány időszakában végeztek. Tették mindezt annak ellenére, hogy a Kormány mindent elkövetett azért, hogy minél jobban megkeserítse a feladataik ellátását. Kezdetben nem kaptak elegendő védőfelszerelést a járvány elleni küzdelemhez, majd később az új egészségügyi szolgálati jogviszonnyal sikerült nagymértékben átalakítaniuk az egészségügyi és egészségügyben dolgozók életét. Ennek a jogviszonyváltásnak a következtében hozzávetőlegesen ötezer egészségügyi és egészségügyben dolgozó mondott fel. Hasonlóan nem segítette az egészségügyisek életét, hogy egy másik módosítással a Kormánypártok lehetővé tették a megfigyelésüket, vagy éppen azzal, hogy a Kormány felmondási- és kiutazási tilalmat rendelt el velük szemben” – mondta Szeged MSZP-s képviselője.

Szabó Sándor azt is megjegyezte nemcsak az országgyűlési képviselőknek, EP-képviselőknek sem válaszolnak, hiszen Ujhelyi Istvánnak sem mondtak semmit. Szeged EP-képviselője a 2018-ban elfogadott öt nemzeti egyészségügyi program (rákellenes-, keringési-, mozgásszervi-, mentális egészségügyi-, gyermekegészségügyi-) részleteit szerette volna megtudni a kormánytól. A meghosszabbított határidő eltelte után közölték vele, hogy egyébként ezek döntés-előkészítő iratok és azok nem megismerhetőek.

Szabó végül hozzászólásában az alábbi négy kérdésre várt választ:

  1. Mi az oka annak, hogy nem válaszolnak a közérdekű adatigénylésekre?
  2. Ha ennyire büszkék az egészségügyben elért eredményeikre, akkor miért titkolják azok részleteit?
  3. Hogyan várhatják el az ellenzéktől, hogy támogassa a költségvetést, amikor a Covid hatásainak elhárítása látványosan nincs az egészségügyi fejezetbe belefogalmazva és ezzel kapcsolatos minden adatot titkolnak?
  4. Összefüggésben áll-e az egészségügyi igazgatás és jogalkotás számtalan hibája azzal, hogy nem adják ki az adatokat? Előfordulhat, hogy azért titkolóznak az egészségüggyel kapcsolatos közérdekű adatokkal kapcsolatban, mert valójában nem rendelkeznek azokkal?

Rétvári Bence válaszában elmondta: szerinte Magyarország az egyike volt azon államoknak, amelyek a legrészletesebben tájékoztattak a koronavírus-járvány fejleményeiről, „mert csak akkor lehet sikeresen küzdeni, ha bizalom van a polgárok és a védekezésben résztvevők között.” Majd az ellenzék „vakcinatámadásáról” beszélt.

Nézzék meg a felszólalást és az arra adott választ!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: azonnali kérdés egészségügy járvány Kásler Miklós koronavírus MSZP Országgyűlés pandémia parlament Rétvári Bence Szabó Sándor világjárvány
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés