Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 13. 17:05

Szeged is örül: már gyűjtik a műanyagot a Tisza-tavi PET Kupa hősei

Tizenegy csapat részvételével kezdődött el vasárnap a folyótisztító és hulladékgyűjtő II. Tisza-tavi PET Kupa Tiszafüredről.

Hirdetés

A csapatok a pillepalackokból maguk által készített hajóikkal Kisköréig eveznek a Tiszán, közben gyűjtve a folyón felgyülemlett hulladékot. A PET-palackokat csaknem százszázalékosan újra is lehetne hasznosítani.

A hulladékradar applikáción be lehet jelenteni az illegális hulladéklerakatokat, a bejelentést pedig továbbítják az illetékes hivataloknak, önkormányzatoknak. Július elsejétől az egyszer használatos műanyagok használatát szigorítják. Idén is három, pillepalackból épült kikötőt adnak át a Tiszán. Lezárult emellett a „mosolygós zsák akció”, ami során a PET Kupa résztvevői a Tisza-tó árteréből gyűjtöttek zsákokban hulladékot, ezt a programot is szeretnék folytatni.

Tiszafüreden az a cél, hogy a környéken a lerakott hulladék mennyisége öt százalék alá csökkenjen. A városban fejlesztik a Tisza-tavi Regionális Hulladékkezelő Központot, ahova nemcsak Tiszafüred, hanem mintegy harminc másik település hulladékát is szállítják. Jelenleg egy előválogató csarnok épül Tiszafüred és Karcag önkormányzata közös projektjében, és Karcagon is épül egy hasonló létesítmény. Ennek lényege, hogy a kommunális hulladékot nem lerakják, hanem átválogatják, majd újrahasznosítható fűtőanyag készül.

Molnár Attila Dávid, a Tiszai PET Kupa társalapítója, a Természetfilm.hu elnöke elmondta: határon átnyúlva, több országgal együttműködve igyekeznek kezelni a nemzetközi folyószennyezések problémáját.  

Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója, a II. Tisza-tavi PET Kupa főszervezője azt mondta, hogy tavaly ősszel hét tonna hulladékot gyűjtöttek össze a tó árterében, de a januári és májusi áradások ismét nagy mennyiségű szemetet hoztak Ukrajna és Románia felől.

A csapatok munkáját – az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával készült – tavaly debütált, gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII támogatja, és a versenyen ott lesz a korábban közösségi adománygyűjtésből épült, pillepalackokon lebegő hulladékgyűjtő hajó, az M.V. PETényi is.

A központi szerepet ellátó anyahajó öt éve van vizen, egyes napokon 1,5-2 tonna hulladékot is elszállít. Teljes körű felújítása tavasszal vált időszerűvé.

A PET Kupa eddigi eredményei: 115 hulladékhajó, 165 tonna hulladék, 403 szennyezett helyszín monitorozása, 67 terület megtisztítása. A versenyt záró eredményhirdetés és díjátadó a Kiskörei Strandon, június 15-én lesz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egyszerhasználatos műanyag környezetszennyezés környezetvédelem mikroműanyag műanyag szemét műanyagpalack PET Kupa PET palack Tisza
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés