Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Egy ember majdnem halálára: Bognár Gyuri és a döntésképtelen, teszetosza Európa – Cservenák Zoltán jegyzete
Túl a városon 2021. június 13. 10:09

Egy ember majdnem halálára: Bognár Gyuri és a döntésképtelen, teszetosza Európa – Cservenák Zoltán jegyzete

A mai közmédiában elképzelhetetlen lenne, hogy valakit kipenderítsenek a stúdióból, hiszen ott aztán végképp nem tudják, hol vannak a határok. Mindjárt el is mondom, hogy miért.

Hirdetés

Egészen szürreális jeleneteknek lehettünk tanúi a tegnapi Dánia–Finnország Európa-bajnoki mérkőzésen és főként az M4 Sport stúdiójában. Nem is tudom, hol kezdjem.

Kezdem ott, hogy a dán világklasszis, Eriksen meghalt a pályán. A közvetítésben látható képek alapján, miután összeesett, Simon Kjær csapatkapitány bemutatta, hogy miért is ő a válogatott harctéri parancsnoka: a lehető leghiggadtabban előbb megakadályozta, hogy a már alig élő csapattárs nyelve elzárja a légútját, majd stabil oldalfekvésbe tette társaival, hogy mire az orvosok a pályára érjenek, megkezdhessék a játékos újraélesztését. Talán még mintha carotis masszázst is alkalmaztak volna nála, mielőtt megindult a mellkaskompresszió. Eközben Kjær sorfalat állított az életéért küzdő játékostársa köré, később Eriksen feleségét próbálta vigasztalni, amennyire lehetett.

Jól látható volt egy kósza közeli képen, hogy a defibrillátort is használni kellett Eriksen hirtelen szívleállása miatt. Azt majd a szakértők elmondják, hogy jó-e, hogy láthatta a világ mindezt, miért mutatták a játékos haláltusáját.

Elcsépelt szó, hogy dráma, de tényleg drámai volt, ugyanakkor

elképesztő volt látni azt a profizmust, ahogy mindenki tette a dolgát a pályán. Eriksen visszahozták a halálból, és bár egyelőre nem tudjuk, hogy a következő órákban mit bír a szíve, mi lesz vele, az biztos, hogy szurkolni, imádkozni a dán játékmesterért nem haszontalan.

És akkor kapcsolták a stúdiót, ahol Bognár György, az eddig szókimondónak, talán még őszintének is tartott, de azért a labdarúgáshoz mindenképp valamit konyító egykori válogatott játékos, jelenlegi edző ült Berkesi Judit műsorvezetővel és Petry Zsolttal, gyerekkorom imádott kapusával, hogy a drámai pillanatokban mondjanak valami értelmeset. Ami ilyenkor egyébként nagyon nehéz.

Petry Zsolt ügyét most hagyjuk, meghívták, nyilván ráér, hiszen egy modern, nemzetközi futballklub értékeivel összeegyeztethetetlen nyilatkozat miatt felmondtak neki Berlinben. Az ügy átpolitizálódott, miután Petryt a Fidesz és Orbán-kormány tagjai is bevédték, idióta módon szólásszabadságot emlegetve egy nemzetközi vállalat (a Hertha BSC) érdekeit sértő interjú és azt követő szerződésbontás miatt. Nem volt ott semmi látnivaló, hiszen a klub nem engedheti meg, hogy bárkit kirekesszen nemi, faji, vallási vagy politikai nézetei miatt. És erre nem válasz, hogy Petryt politikai nézetei miatt küldték el. Nem amiatt, hanem amiatt, mert butaságokat beszélt nagy nyilvánosság előtt. Otthon a négy fal között, de vélhetően még a klubon belül is majdnem azt csinálhatott volna, amit akar, de egy kirakatba tett interjú, az más. Aki ezt nem érti, az az ő dolga.

Petrynek ezek után egyértelmű helye volt a mai magyar közmédiában, szerepeltetése a NER „csakazértis” politikájának újabb megnyilvánulása. Rendben, üljön ott, „hosszabbítsa meg Bicskéig”, nem érdekel, odavaló, a focihoz egyébként nyilván ért, különben nem lett volna külföldön kapusedző nagyon sokáig.

Ami viszont érdekel, az Bognár agymenései és az alapvető hozzáállása az Eriksen-ügyhöz, valamint a 120 milliárd adóforintból gazdálkodó közmédia működése. Bognár személyes problémái, amiből az esetleges türelmetlensége, meggondolatlansága és az a sajnálatos tulajdonsága ered, hogy – sokadik alkalommal bizonyítva – olykor képtelen felmérni egyes kijelentései súlyát, bonyolult helyzetet teremt. Sajnálom ugyanis Bognár Györgyöt. Sajnálom, hogy terheivel a vállán, erre képes.

Mégis, a sajnálat dühvel vegyül bennem, és igenis ki kell mondani, hogy nincs helye sem egy ilyen embernek, sem a gondolatainak a médiában.

Az egy dolog, hogy Bognár egykori játékosként nem mutatott megfelelő empátiát, és gyorsabb folytatásért kiáltott, úgy tett, mintha ebben a helyzetben bárki is béna kacsa lenne. Ami viszont nettó gonoszság. Szerinte „csupa jó hírek” jöttek Eriksenről (annyit láttunk, hogy élt, fogta az arcát, amikor levitték a pályáról az újraélesztés után), és „minden rendben” volt.

Pedig, dehogy volt minden rendben, kedves Gyuri.

Sokan hüledeznek, de számomra nem meglepő, hogy nem akadt egy tévés szerkesztő, aki beszólt volna Bognárnak vagy Berkesinek: állj, elég, itt legyen vége, fejezze ezt be, mert Eriksen még simán meghalhat ma este. A közmédia ugyanis nem így működik. Ott már évek óta nem szólnak be semmiért, aki a kamera elé ül, az „védett személy”, vagy legalábbis azt hiszik róla, ehhez vannak hozzászokva.

Elmondom, ezt hogy csinálták volna a hanyatló Nyugaton: vagy a műsorvezető fordult volna a kamerába, és elmondta volna, hogy a csatorna nem ért egyet Bognár György szavaival, majd helyretette volna Bognárt, hogy miért káros, amit mond, és ahogy mondja. Majd Bognár erre reagált volna, elnézést kér és befejezi a produkciót. A másik verzió ugyanez, csak Bognár nem kér elnézést, viszont akkor a következő visszakapcsoláskor már nem ül a stúdióban.

Egyik sem történt meg, Bognár maradt, és elkezdte szapulni az európai szövetséget, pontosan úgy, és azokkal a nyelvi megoldásokkal, ahogyan azt a közmédiát is irányító hatalomtól, és a gazdától tanulta:

„Nem értem, miért kell ehhez negyedóra, teszetosza népség” – mondta arra, hogy az Európai Labdarúgó Szövetségnek kellett egy óra, míg a csapatokkal egyeztetve újraindították a meccset. „Egy ilyen döntést meg lehet hozni 5-10 perc alatt is, megkérdezem a csapatokat, mindenki rendben van-e, és kész” – jött az újabb érzéketlen szamárság.

Mindezt megkoronázva még hozzátette: „Számomra nem Eriksen állapota aggasztó, hanem hogy hogy lehetnek valakik ilyen döntésképtelenek”. Döntésképtelen, teszetosza – a híreket figyelő embernek visszacsöngenek ezek a szavak a fülében.

A gazda is így beszél, ha nem tetszik neki valami Európában.

Nem gondolom, hogy erőltetett a párhuzam. Azt gondolom, hogy ezek a manírok lentről fölfelé, és föntről lefelé terjednek a társadalomban. Ezek is „egyetértési pontok” sajnos, még ha tragikusan sötétek is. Ezeknek gátat kell szabni: neveléssel, oktatással, ha kell, kioktatással.

Nekünk meg kötelességünk erről is beszélni, kötelességünk azt mondani, hogy állj, elég.

Cservenák Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bognár György Christian Eriksen Dánia Finnország közmédia labdarúgó Európa-bajnokság 2021 újraélesztés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés