Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. június 13. 09:10

Kivonulni a valóságból – Bod Péter jegyzete

Éjfél is elmúlt, amikor becsuktam a könyvet. Régen olvastam egyszerre ennyi szépirodalmat, és amikor lassú mozdulattal felálltam a kanapéról, úgy éreztem, hogy akár akartam, akár nem, katapultáltam magam a körülöttem settenkedő valóság elől. 

Hirdetés

Gyerekeimet lefektettem. Megígértem nekik, hogy ott leszek velük, amíg elalszanak. Amikor egyenletes szuszogásukat hallottam, igyekeztem finoman lefejteni Máté kezemre kulcsolódó kezét, Petra haját még megigazítottam a homlokán, és a nappali felé vettem az irányt. Korán volt még, álmos sem voltam, és olvasnivalóim ott tornyosultak íróasztalomon.

Kéthetente látom a gyerekeket. Igyekszem megbecsülni a ritka alkalmakat. Nem azt kértem az élettől, amit kaptam. Azzal gazdálkodom, amim van. Ha ők nálam vannak, két napig nem olvasok újságot, nem böngészem a hírportálokat. Igazán nem esik nehezemre. Ha itthon vagyunk, együtt olvasunk, olykor házi feladatot írunk, rajzfilmeket nézünk, és egyre többet társasjátékozunk. Nem mondanék igazat, ha azt állítanám, hogy nem játszanak az okostelefonon és a számítógépen, de idejük ebben is, abban is korlátozott.

Aznap este mégis azzal a szándékkal vettem az irányt olvasólámpán fénye alá, hogy elolvasom szombati napilapomat, mert a megszokás mégis megszokás. Szabályosan kifordult a kezemből az újság.

A világ lármája, zsivaja a Szegedre telepedő estében hangok nélkül is sértette a fülemet. Nem akartam elrontani az előttem álló órákat. Most rövid időre nem akartam tudni, ki hazudott, kinek és mit. Ki veszett össze kivel, ki készít elő alantas terveket, ki lop meg kit, ki ráz át, ültet fel, használ ki és vezet az orránál fogva másokat. Nem akartam tudni, ki kit csal meg, kinek ki a kije. A világ felszínén úszkáló információk ezekben a percekben tökéletesen érdektelenek voltak, semmitmondóak.

Menekültem volna ahhoz a regényhez, amelyet a napokban kezdtem el olvasni, de Háy János A cégvezető című könyve a rendszerváltás utáni Magyarország olyan irodalmi aktualizálásának tetszett, hogy annyi erővel újságot is olvashattam volna. Félretettem. E kötet alatt lapult Bíró-Balogh Tamás Mint aki a sínek közé esett című Kosztolányi-tanulmánygyűjteménye, amelyikben éppen az életpálya leginkább kételyt ébresztő részéhez jutottam, az Új Nemzedékben megjelenő Pardon rovat írásaihoz, amelyek jelentős részét egyik legnagyobb írószerelmem írta. Közel járhatok az igazsághoz, ha úgy gondolom: az életmű fekete foltja ez a Logodi utca lakója számára. Bár régi adósság a tanulmánykötet elolvasása, most ezt is félretettem. A fejét a politikára adó író azon az estén nem kellett nekem.

Hirtelen ötlettől vezérelve keresni kezdtem Tolsztoj Kreutzer-szonáta című karcsú kötetét, amelyet még valamikor októberben kölcsönöztem ki az egyetemi könyvtárból, és azóta nem volt időm elolvasni. A világjárvány miatt nem kellett attól félnem, hogy lejár a kölcsönzési idő. Ráérő mozdulattal nyitottam ki a kötetet, és merültem el a XIX. századi Oroszországban, ahol éppen egy vidékre tartó vonat utasai között találtam magam. 

Jó volt megmerítkezni a kényelmesen csordogáló történetfolyamban, noha az a maga idejében olyan modernnek ható kérdések körül kanyargott, mint a női egyenjogúság és a házasság intézményének tartóssága vagy éppenséggel tarthatatlansága. A zene démoni, megmagyarázhatatlan, a ráció számára nem követhető hatásáról, amely az írói látásmód szerint átalakít és megváltoztat sorsokat és személyiségeket.

Éjfél is elmúlt, amikor becsuktam a könyvet. Régen olvastam egyszerre ennyi szépirodalmat, és amikor lassú mozdulattal felálltam a kanapéról, úgy éreztem, hogy akár akartam, akár nem, katapultáltam magam a körülöttem settenkedő valóság elől. 

Szabadnak éreztem magam, olyannak, mint aki órákra megszökött a saját életéből. Amikor visszamentem a hálószobába, a gyerekek nyugodtan, egyenletesen szuszogtak. Megszöktem, mégis a helyemen voltam. Nagyon.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: irodalom olvasás lélek gyereknevelés hírek politikai vita szépirodalom újság
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés