Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. június 12. 18:30

Dorozsma: nem volt szélmalomharc a kétszáz éves szélmalom ünnepén

Képriport
A kétszáz éves szélmalmot ünnepelték Dorozsmán szombaton délben, beszélt Mihálffy Béla, B. Nagy László, és Fodor Antal is átadta Botka László üdvözletét. A helyiek büszkék a malomra, és ezzel múltjukra, nem véletlenül és nem alaptalanul.

Hirdetés

Kétszáz éves a dorozsmai szélmalom, ami fennállása során többször került veszélybe, de az összefogás, a tenni akarás megmentette a párját ritkító műemléket. A malom nem csak áll, hanem működik. Ma gabonát őröltek benne.

Egy közösség erejét mutatja, ha képes egy cél érdekében összefogni – fogalmazott lényegre törően Mihálffy Béla, a városrész önkormányzati képviselője, aki emlékeztetett arra, hogy amikor öt hónappal korábban elkezdték a mai rendezvény szervezését, még tombolt a koronavírus-járvány.

Még több fotó a fenti nyitóképre vagy ide kattintva látható a rendezvényről (fotók: Szabó Luca)

Boldog vagyok, hogy itt vagyok, boldog vagyok, hogy maszk nélkül vagyunk itt – tette hozzá a dorozsmai malom fennállásának kétszázadik évfordulóján rendezett szombati rendezvényen a képviselő.

B. Nagy László országgyűlési képviselő (Fidesz) ünnepi beszédében utalt rá, hogy 1961-ben kapott műemléki védettséget a malom, de önmagában ez a pusztulástól nem védte meg. Az 1970-es árvíz következményként 1974-re kritikus állapotba került, és megmentésére tett kísérletek ekkor kezdődtek.

Botka László üdvözletét adta át Fodor Antal önkormányzati képviselő, vagyongazdálkodási tanácsnok az ünneplő dorozsmaiaknak, aki beszédében kitért arra, hogy Dorozsmát az ország térképére Dankó Pista nevezetes nótája, a „Nem fúj a szél, nem forog a dorozsmai szélmalom” kezdetű nóta tette fel.

Ennek kapcsán megosztotta az résztvevőkkel az örömhírt, hogy elkészült Dankó Pista életnagyságú szobra, amihez a város már a szükséges engedélyeket is beszerezte, így valamikor nyáron avathatják.

Valamennyi szónok hangsúlyosan beszélt a közösség erejéről és fontosságáról, és ennek kapcsán arról, hogy a világjárvány lecsengését követően bizonyára jobban értékelik, és jobban örülnek az emberek a találkozásoknak.

A helyiek összefogása mellett Szeged önkormányzata is jelentős mértékben járult hozzá, hogy teljesen felújítsák és működőképessé tegyék a dorozsmai malmot, amihez hasonló kevés található az országban.

Még az ünnepség előtt délelőtt 10 órakor látványőrlésre várták az érdeklődőket a malomban. Hajdú Géza, a dorozsmai művelődési ház igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy múlt század elején 23 szélmalom működött Kiskundorozsmán és környékén.

Szükség is volt erre, mert kiváló gabonát termesztettek erre felé, és ennek feldolgozása is a gazdákra várt. A szélmalom akkor vesztettek sokat jelentőségükből, amikor előbb megindultak a gőzmalmok, majd pedig villamos árammal hajtott malmok.

Az eredetileg Czékus Andor által épített malom, ami idén ünnepli fennállásának kétszáz éves évfordulóját, megmentése 1974-ben kezdődött. 2004-re jutottak el oda, hogy az épületet sikerült teljesen rendbe hozni, ám a helyiek terve az volt, hogy működőképes állapotba hozzák.

A terv valóra vált, a malom működőképes, de nem szél működteti, mert a terület beépítettsége miatt szélárnyékos helyzetbe került az épület. Az ünnepség azért időzítették június 12-ére, mert ez a nap Dankó Pista születésnapja, aki országszerte ismertté tette a Kiskundorozsma nevét híres, és a mai napig énekelt nótájával.

Az ünnepség délután eseménye volt a Kárpát-medencei nótaénekesek Dankó Pistára emlékező műsora. Mellette az a népzenei találkozó, amin a házigazda Öreghegyi Bodza Citerazenekar mellett Csengőd, Üllés, Csólyospálos, Zsombó, Forráskút, Bordány és Sándorfalva népzenei együttesei léptek fel.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: B. Nagy László Botka László Dankó Pista felújítás Fodor Antal hagyomány hagyományőrzés Kiskundorozsma malom Mihálffy Béla szélmalom ünnep
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés