Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Egy hónapos meccsdömping: mi ezeken a helyeken néznénk a foci-Eb-t a helyedben Szegeden!
Szegeden 2021. június 11. 21:15

Egy hónapos meccsdömping: mi ezeken a helyeken néznénk a foci-Eb-t a helyedben Szegeden!

Képriport
A labdarúgó-Európa-bajnoksággal kapcsolatosan most nem az a legfontosabb kérdés, hogy kik nyernek majd a végén, hanem hogy hova fogunk járni focit nézni a következő egy hónapban. Mi már tudjuk, hogy te hova fogsz, és nem félünk megmondani.

Hirdetés

Elkezdődött a labdarúgó-Európa-bajnokság, az év egyik legfontosabb közéleti, sport- és kulturális eseménye, amit nem a magyarok fognak megnyerni, de ott leszünk rajta, ráadásul részben Budapesten rendezik, szóval több szempontból is fontosabb, mint szinte bármi más ezen a nyáron. Hogy miért? Mert a foci a legjobb, legfontosabb sport a világon, aki viszont arra számít, hogy ezt most itt meg fogom indokolni, azt el kell szomorítsam: hallgassa meg a Szeged Podcast múltheti és hamarosan megjelenő e heti adását, azokban elmondtam, miért van így.

Szóval foci-Eb, ami egyrészt Európa ünnepe, másrészt egy újabb alkalom arra, hogy Európa egyes nemzetei egymás torkának essenek, és nemcsak a pályán, hanem úgy egyébként is. Az ilyen fontosságú eseményeket pedig méltó környezetben illik megtekinteni, a méltó környezet pedig nyáron mi más lenne, mint valami menő terasz, ahol jellemzően nagykivetítőkön, nagyvásznakon, esetleg kellő mennyiségben elhelyezett tévén lehet követni a történéseket. Ahol lehet óbégatni teli torokból a góloknál, közben vedelni a sört, majd örömittasan vagy bánattól sújtva továbbállni valami közeli szórakozóhely, esetleg az otthon irányába.

Mi, a Szeged.hu-nál elkészítettük a 2021-es foci-Eb Nagy Szegedi Meccsnézőhelylistáját, amiben azokat a vendéglátóhelyeket mutatjuk be röviden, de sok fotóval, ahol szerintünk a leginkább érdemes követni az Eb-t ezen a nyáron.

A szigorúan szubjektív listába, mindenféle tudományos szempontokat mellőzően, azok a helyek kerültek, amiket mi szeretünk, amik a mi alapos kutatómunkánk alapján elnyerték a tetszésünket. Nyilván ezeken kívül még egy rakás hely van, ahol lehet majd nézni az Eb meccseit, és simán lehet, hogy van közöttük, ami legalább olyan jó, mint az alább felsoroltak. Jobb viszont semmiképpen sincsen.

Nézzük hát, hová megy A Városi Életben Jártas Szegedi, ha a magyar válogatottnak, vagy akárki másnak szeretne társaságban szurkolni!

Tisza DOKK Terasz

Még több kép a fenti nyitóképre vagy ide kattintva látható (fotók: Szabó Luca, Iványi Aurél)

Az Eb-startra nyit meg Szeged egyik legmenőbb szórakozóhelyének, a Tisza DOKK-nak a terasza. Kevés hangulatosabb hely van nyaranta a szegedi belvárosban, mint a DOKK, ami a Tiszán horgonyozva várja a vendégeket, és amiről hajnalban, a hálón keresztül is menő a látvány Újszeged és a két híd felé, de az igazi feeling a terasz, amiről a rakpart, a dóm, a múzeum és az egész Stefánia mutatja majdnem a legszebb arcát. Ezt csak azért írom, mert ha oda megyünk, akkor a társaságunk azoknak a tagjainak is lesz mint hesszelni, akiket baromira hidegen hagy, hogy Mbappé lesz-e az Eb gólkirálya vagy Griezmann. A hely előnye, hogy bizonyos napokon az esti meccs után nem sokkal már kezdődik is a buli, úgyhogy helybe jön az ünneplésre vagy búfelejtésre tökéletes terep: a tánctér, ahol ki lehet tombolni a felgyülemlett feszültséget. Bulizni persze csak védettségi igazolvánnyal lehet, az Eb-nézős terasz viszont azért is jó, mert így a meccsek erejéig azok is újra bejuthatnak a DOKK-ra, akik valamiért még nem oltatták be magukat, és akiket eddig szerencsésen elkerült a vírus.

Várkert Beer Garden

A Tisza DOKK szomszédjában, de már a szárazföldön, a Móra-múzeum mögött, a Stefánián ott a megújult Várkert, amiben az egyébként is nagyon menő Várkert Beer Garden működik, ahol tényleg baromi jó hangulatban, régi, történelmi kőtömbök, a Tisza felől fújó szellő, remek borok és sörök között lehet szurkolni akármelyik csapatnak, de pláne a magyaroknak. A Várkert az elmúlt években egy kicsit pihent, előtte viszont alapvető kelléke volt a szegedi nyárnak, akárki is üzemeltette éppen, mindig lehetett miért szeretni. Ezúttal most olyan, amilyen még nem volt: egy sörkert, ahol a boroknak sem kell szégyenkezniük, és ahol az is tud mit kezdeni magával, aki ivás közben megéhezik. Akinek hiányzik a múzeum felújítása óta eltűnt Lejtő, az errefelé keresgéljen, nem fogja megbánni!

Studio55

Két lépésre (na jó, talán harminc is van) a Várkerttől ott a Vaszy Viktor tér, ahol a Belvárosi Mozi épületében, de nyáron leginkább előtte, a téren működő Studio55 is remek meccsnézőhely lehet. A város egyik leghangulatosabb tere, a két gyönyörű épület (a színház és a mozi) között elterülő terasz, a remek koktélok, az Eb alatti mojitoakció, és a klasszikus chilles lounge-os hangulat szintén tökéletes arra, hogy megnézzük, ahogy a magyarok újra 3–3-as döntetlent játszanak C. Ronaldóékkal. Tudom, miről beszélek, 5 éve is ezen a téren néztem az ominózus meccset, nekem azóta is úgy jelenik meg az emlékeimben CR zaklatott tombolása, hogy a mozi plakátjai adják hozzá a hátteret. A helyszín amúgy tökéletes választás lehet a délutáni meccsekre is: ha kikap a csapat, aminek éppen szurkolunk, és elmegy a kedvünk az esti meccstől, akkor helyette simán megnézhetünk valami jó filmet a moziban, aminek a pénztára és büféje kábé tíz lépésre van a Studio55 teraszának bárpultjától. A hozzám hasonló filmbuzik elképzelni sem tudnak jobb helyet ennél, lényegében bármire.

Bárka

A szegedi belváros egyik legújabb helye a Belvárosi híd alatt található Bárka, ami az elmúlt hetekben Eb nélkül is tele volt hétvégenként, de hétköznapokon is szép embertömeg jött össze ott esténként. Itt egy rakás különféle csapolt sör, igazi belvárosi nyári hangulat, a szomszédos Móra-parki szökőkút csobogása, meg a Tisza felől fújdogáló enyhe szellő adja a keretet a szurkoláshoz. A Rádió 88 Eb-játékában is benne vannak, valamint néhány akcióval is készültek az Eb-időszakra, náluk enni is lehet, ha meccs közben megéheznénk, a sajttál például pont akciós. A hely népszerűségét jól mutatja, hogy amikor pénteken délután ott jártunk, többek között Marko Krivokapić másodedző és Bogdan Radivojević is ott töltötte az idejét a MOL-Pick Szegedből. Naná, hogy ittunk velük egyet! (Lásd képgalériánk.)

Hátsó Udvar

A szegedi belváros elmúlt pár évének egyik legszebben fejlődő kocsmája (bárja, pubja, ahogy tetszik) az Alibi Ginbár a Gróf-palotában, ahol csak az nem járt még az éjszakában gyakran megforduló arcok közül, aki valamiért nem tud a hely létezéséről, esetleg tévedésben éli az életét, és hibát hibára halmoz. Na, ennek a helynek a tulajdonosai döntöttek úgy, hogy új életre keltik a város egyik híres-hírhedt kocsmáját, az Indóház tér szomszédságában lévő Tóth kocsmát, egészen pontosan annak az udvarát, Hátsó Udvar néven, ahol védettségi igazolvány nélkül, baráti áron kínált italválaszték mellett lehet nagykivetítőn nézni az Eb meccseit. Az alsóvárosiaknak és a belváros környékbeli részének lakóinak lehet ez a kedvelt meccsnéző helye. Vagy bárkinek, aki rájön, hogy a Széchenyi tértől is csak néhány villamosmegállóra van a hely, amit Szabó Luca kolléganőnk képei alapján legalább egyszer muszáj lesz kipróbálni az Eb alatt!

Nyugi Kert

A szegedi egyetemisták kultikus vendéglátó- és szórakozóhelye már jó régóta a Nyugi, aminek a kertje mindig pezseg az élettől, még akkor is, amikor ötödannyi egyetemista van a városban, mint egyébként. Akkor meg pláne, amikor foci-Eb van. A pénztárcabarát meccsnézés kedvelőinek nehéz lenne jobb helyet találniuk ennél, egyetlen hátránya, hogy picit kiesik a belváros nyári frontvonalából (ami a újra a Stefánia és környéke), de ez valójában nem lehet probléma annak, aki életében legalább egyszer megtapasztalta már a hely utánozhatatlan hangulatát. Ráadásul a meccsnézés itt is spontán, vagy kevésbé spontán buliba csaphat át alkalmanként.

Garden Fröccsterasz

A Tiszának a Szegedi Partfürdő melletti szakaszán horgonyzó Garden Stég a tavalyi nyitás óta alapból Szeged egyik leghangulatosabb vendéglátóhelye, most pedig, hogy már az Eb meccseit is óriáskivetítőn, egy különálló, épített, kétszáz ülőhelyes teraszon lehet követni, túlzás nélkül a következő egy hónap egyik legmenőbb helyévé válik, ahol ráadásul nem csak inni lehet, de teljes értékű, remek ételeik is vannak. A Rádió 88-cal közösen folyamatos játékokkal, akciókkal, meglepetésekkel készülnek, egyetlen hátránya, hogy a fent sorolt helyek szinte mindegyike hamarabb esik útba a szegedi oldalon, mint ez az újszegedin, viszont az újszegedieknek, valamint a kicsit többet közlekedni nem röstellő többieknek talán az egyik legjobb választás lehet az összes közül!

Na, hát mi ezeket a helyeket ajánljuk. Nyilván, mindenki tud mondani legalább még egy helyet, ami indokolatlanul lemaradt, vagy hogy melyiknek semmi keresnivalója itt, de az igazság az, hogy ebben a kérdésben nem vagyunk megalkuvóak, a „mindenkinek más a jó” című közkeletű bullshit jelen esetben nem játszik, hiszen a lényeg, hogy szerintünk ezek a jók, sőt, a legjobbak, legérdekesebbek, legkülönlegesebbek.

Mi tehát ezekre a helyekre mennénk a helyetekben, és szerintünk jól jártok, ha ránk hallgattok!
Ott találkozunk! És persze, hajrá magyarok!

Fotógalériánkban az egyes vendéglátóhelyek sorrendje nem egyezik meg a fent látható sorrenddel, ami nem is sorrend, mert mindegyik helyet egyaránt és ugyanannyira ajánljuk meccsnézésre.

A galáriában ez a sorrend:

Bárka az elsőtől a 20. képig
Garden Fröccsterasz 21-től a 33. képig
Hátsó Udvar 34-től a 45. képig
Nyugi Kert 46-től az 53. képig
Studio55 54-től az 68. képig
Tisza DOKK Terasz 69-től a 84. képig
Várkert Beer Garden 85-től a 102. képig

Kovács M. Norbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: buli Európa-bajnokság férfi labdarúgás foci kocsma labdarúgás Magyar Labdarúgó Szövetség sör szórakozás terasz UEFA vendéglátás
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés