Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. június 11. 16:49

Bizonyos esetekben lehet majd keverni a vakcinákat

Szakemberek már régóta mondják, hogy a különféle koronavírus elleni védőoltások keverése nem jelent problémát, sőt erősíthetik egymás hatását. A héten Müller Cecília bejelentette, lehetővé teszik hazánkban is az oltások keverését, azonban csak orvosi indokok alapján engedélyezik.

Hirdetés

A különböző oltástípusok egymás utáni adása egyrészt enyhíti az esetleges allergiás reakciók miatti aggodalmakat, másrészt pedig jobban védhet a koronavírus újabb variánsai ellen.

Szakemberek már régebb óta hangoztatták, nem jelentene problémát, ha valaki két különféle vakcinát kapna.

Duda Ernő virológus szerint szakmailag semmiféle érv nincs az ellent, hogy ne lehessen keverni az oltóanyagokat, sőt immunológiai szempontból még előnyösebb is azok keverése. A szakember szerint inkább a vakcinagyártókon múlik ez, akik abban érdekeltek, az ő vakcináját használják minden esetben.

Müller Cecília, országos tiszti-főorvos kedden jelentette be, hogy a kormány döntött arról, engedélyezi az oltóanyagok keverését, igaz csak orvosi vélemények alapján.

Kovács-Makranczi Edina háziorvos már több mint ezer oltást adott be, az ő általa oltottaknál nem jelentkeztek káros tünetek az oltások után. Müller Cecília bejelentése óta nála már többen jelentkeztek, hogy másik oltóanyagot szeretnének a második oltásra. A doktornő szerint azonban ez nem olyan egyszerű, hisz csak abban az esetben adhatnak más vakcinát, például az AstraZeneca oltás után, ha az vérrögképződéses problémát, vagy anafilaxiás reakció okozott. Hozzátette, ilyen eset azonban egész Csongrád-Csanád megyébe nem fordult elő.

Bosnyákovits Tünde megyei tisztifőorvos a háziorvosoknak eljuttatott levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy az eltérő oltóanyaggal történő oltás elbírálása az orvos feladata, de annak alapja nem lehet az oltásra jelentkező páciens, orvosilag nem indokolható kérése.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bosnyákovits Tünde Duda Ernő Müller Cecília oltás Kovács-Makranczi Edina országos tiszti-főorvos
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés