Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. június 11. 14:56 Forrás: Szegedi Tükör

Amikor hollywoodi sztár sétált a Kárász utcán

Szegeden nagy hagyománya van a filmkészítésnek. Nálunk forgatták a Szerelem első vérig kultikus film több jelenetét. Tarantino kedvenc színésze, a világhírű Michael Madsen is dicsérte Szegedet, amikor itt forgatott. Még verset is írt a városról. Legutóbb a Tessék engem elrabolni! című zenés családi tévéjátékot forgatták Szegeden.

Hirdetés

Harminchat éve, 1985-ben mutatták be a Szerelem első vérig című kultikus filmet, amelynek több jelenetét is Szegeden forgatták. A Horváth Péter azonos című regényéből készült film óriási sikert aratott, több mint másfél millióan (!) látták a hazai mozikban. Ez az alkotás volt „a magyar Házibuli”. (A Házibuli című francia filmet 1980-ban mutatták be Sophie Marceau-val a főszerepben. A Vladimir Cosma által szerzett filmzene világsiker lett.) A Szerelem első vérig főszerepét Beri Ary, azaz Berencsi Attila és Szilágyi Mariann játszotta, a zenéjét pedig Dés László szerezte. A Demjén Ferenc által énekelt címadó dalból hatalmas sláger lett.

Szerelmes üzenetek az oroszlánnál

A történet szerint Füge 18 éves gimnazista srác, aki festőnek készül, de mellette szaxofonozik a kollégium zenekarában. Füge beleszeret Ágotába, a régésznek készülő osztálytársába. Ám Ágotának egy nap megjelenik régi szerelme. Horváth Péter könyvében és a filmben minden benne van, ami a sava-borsa a fiatalok világának: szélsőséges érzelmek és elsöprő szerelmek, öngyilkossági kísérlet és vad ágyjelenet, lazaság és bátorság, zenekar-alapítás, kitörés és lázadás.

Sokan emlékezhetnek azokra a jelenetekre, melyeket a Móra Ferenc Múzeumnál forgattak: Füge és Ágota a múzeumi oroszlánok „segítségével” váltottak titkos szerelmes üzeneteket.

Hat éve a Múzeumok Éjszakáján Beri Ary és Horváth Péter volt a vendég Szegeden. A film apropóján az első szerelmek voltak a középpontban, szerelmes dobozt helyeztek el az oroszlánok talapzatán, amelyen keresztül üzenhettek egymásnak a szerelmesek.

Chippendale-fiúk a SZIN-en

A Koltai Róbert által rendezett, magyar–brit–kanadai koprodukcióban készült Magic Boys című vígjáték több jelenetét is Szegeden forgatták – többek között az alsóvárosi Kis Csikó Borozóban, az Anna fürdőben és a Partfürdőn a Szegedi Ifjúsági Napokon. A filmben olyan világsztárok játszottak, mint Tarantino kedvenc színésze, Michael Madsen, vagy a Guy Ritchie Blöffjéből jól ismert Vinnie Jones, illetve az angol énekesnő, Jamelia, aki a SZIN-en lépett fel 2009-ben, ahol egy jelenetben a magyar chippendale-fiúkkal is szerepelt.

Michael Madsen, Szabó Győző és Pindroch Csaba, a Magic Boys című film szereplői 2009-ben. (fotó: MTI/Földi Imre)

A film története két vidéki gyári munkásról szól, akik véletlenül tudomást szereznek egy több millió dolláros csalásról. A Pindroch Csaba és Szabó Győző alakította gyári munkások chippendale-fiúknak álcázzák magukat és Londonba menekülnek. Szerencsétlenségükre Michael Madsenbe botlanak, aki a rettegett maffiafőnököt játszotta a filmben.

A 2009-ben forgatott film premierje 2012-ben volt a Belvárosi Moziban. A hatgyermekes Michael Madsen úgy nyilatkozott a helyi sajtónak, amikor Szegeden járt, hogy mindig örül, ha egy kicsit kiszabadulhat Los Angelesből. Szegeddel kapcsolatban azt mondta, hogy kedvesek az emberek és szépek a lányok, „kár, hogy mindegyik mellett ott a barátja”.

Michael Madsen: Szeged

A szegedi lányok szeretik a fehéret.
Fehér szoknyák – szűkek.
Fehér nadrágok – szűkek, fehérek.

Hetven éve, szeptember elsején Németország lerohanta Lengyelországot,
amit közben Oroszország is támadott.
Ekkor kezdődött a háború, ami ötvenmillió életet követelt,
köztük Kenneth nagybátyámét is.
Ma egy templomban elmondtam érte egy imát,
majd később, odakinn egy bájos idős hölgy
– nagymamának tűnt, legalább 75 lehetett – autogramot kért tőlem.
Nyomott mintás, színes ruhát viselt, kedvesnek látszott.
Azt mondtam „Persze”, aláírtam
a papírdarabot, és míg elsétáltam,
hallottam, ahogy elköszön: „Auf Wiedersehen”.

Magyarország, Szeged, 2009. szeptember 1.

Misi kalandjai

A Szabó István rendezte Zárójelentés című film egyes jeleneteit a Szegedi Nemzeti Színházban forgatták 2018 őszén – Oscar- és Kossuth-díjas művészek dolgoztak a színház épületében. Szabó ekkor visszatért ide, hiszen 1988-ban már forgatott itt: a Hanussenben volt fontos helyszín az épület.

Legutóbb, pár napja a Tessék engem elrabolni! című zenés családi tévéjátékot forgatták Szegeden. Olyan jellegzetes városi helyszíneken készítettek felvételeket, mint a Dóm tér, a füvészkert vagy a Szent István téri kispiac. Az alkotás a Szegedi Pinceszínház és a Szeged Televízió koprodukciójában készül. A történet egy nevelőotthoni osztály, azon belül is egy Misi nevű kisfiú kalandjairól szól, aki hatvan perc alatt bebarangolja egész Szegedet.

Készül a Tessék engem elrabolni! című zenés családi tévéjáték (fotó: Rafai Gábor)

A főszereplő Misit Vajda Vince kelti életre. A főbb szerepekben a Szegedi Pinceszínház művészei: Janik László, Kis Kata, Kancsár Orsolya, Kálmán Zsófia, Rácz László és Gargya Balázs láthatóak majd a Barátok köztből is ismert Tóth Károllyal kiegészülve.

Sz. C. Sz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film filmforgatás Móra Ferenc Múzeum Szabó István Szeged Televízió Szegedi Nemzeti Színház Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés