Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 11. 07:28

Orbán Viktor a Kossuthon: régi nóták éneklése – nemzeti konzultáció és doromboló migránsok

Péntek, Kossuth, Nagy Katalin meg a miniszterelnök. A szezon legnagyobb nyelvbotlásával, de lehet, direkt volt az egész.

Hirdetés

– Ilyen még nem volt! – kezdte az ujjongást Nagy Katalin. Az szja-visszafizetési lehetőségéről beszélt. És megkérdezte, ez nem olyan, mint a nyugdíjprémium?

Nem egészen. Igaz, együtt sírunk együtt nevetünk, jegyezte meg Orbán Viktor, ahogy azt is mondta, nem a legjobb ez a megnevezés, de hát ez van. A különbség az, hogy a családosoknak visszatérítendő adó azzal függ össze, hogy ők most aktívak.

Mindenkinek van ezeregy ötlete, kinek kellene pénzt adni, ha jól megy, mondta Orbán, aki szerint az a legegyszerűbb, ha visszaadjuk azoknak, akik dolgoztak érte. Abban közmegegyezés van, szerinte, hogy a családosok vitték a legnagyobb terhet a járvány alatt. – Ez egy szellemes, igazságos, újszerű gondolat, de nemzeti konzultációra bocsátjuk – mondta az adóvissza-térítésről.

Most a legfontosabb kérdés, hogy egyetért-e az ország azzal, hogy nem ugyanaz lesz a világgazdaság és az európai gazdaság, mint a járvány előtt volt. Orbán úgy gondolja, nem ugyanúgy áll helyre az európai gazdaság, fel kell készülni arra, hogy ez a járvány nem az egyetlen volt a mi életünkben. – A járványok és a népvándorlások korát éljük – erről is lesz konzultáció.

Migránsok, migránshadak dorombolnak, dörömbölnek minden ajtaján az Uniónak – nekünk világos az álláspontunk, sőt Orbán keményíteni is akarja. Nemcsak az illegális migrációt kell elutasítani, hanem a koronavírus-járvány miatt két évig semmilyen migrációt ne engedjünk, ez is benne lesz a konzultációs kérdésekben.

Orbán Viktor szerint nincs jó migráció. Az a jó, ha mindenki ott boldogul, ahova született. Csak egy gyors költői kérdés ennek kapcsán: mondjuk Karikó Katalinnal mi a helyzet ebből a szempontból?

A szűkösség meg a baj nem bezárkózást eredményez, jegyezte meg Orbán Viktor annak kapcsán, hogy készült egy felmérés arról, hogy a válság alatt nagyon sok vállalkozó szolidaritást mutatott a másikkal kapcsolatosan. Szerinte a kereskedelmi és iparkamara ragyogó megoldásokat dolgozott ki.

Orbán óvatos a nyomásgyakorlással: ezt annak kapcsán mondta, hogy 137 ezer ember nem vette fel a második oltást, ezért nekik nem lesz érvényes a védettségi igazolvánnyal. „Ők is felnőtt emberek. A kormánynak nem dolog, hogy az embereket noszogassa.”

Orbán Viktort is megrángatta a válság, „én is tizenhatóráztam!” Mondta ezt a tíz nap plusz szabadság kapcsán. „Most megtehetjük, hogy kiadjuk ezt a plusz tíz napot, de vegyék is ki!”

A minimálbér nagysága még mindig nem elég, ezért is kellene emelni rajta. A miniszterelnök azt is megjegyezte röhögve, hogy a minimálbér-emelés még nem jelent választási győzelmet, hiszen amikor először volt miniszterelnök, akkor is emelt a kormány a minimálbéren, mégis elbukta a következő választást. – Úgy kell emelni a minimálbért, hogy közben meg kell állapodni a kis- és középvállalkozások képviselőjével, hogy ki tudják-e gazdálkodni az emelést. A 200 ezer forintos minimálbér az a határ, amit el akarunk érni. A garantált bérminimum ennél is magasabb lesz. Ez a két hatás fölfelé nyomja majd a béreket Magyarországon.

A foci Eb összeurópai nagyszerű játék, de nem ez a lényeg most, hanem a térdelés, Nagy Katalin szerint. Az összeurópai játékot fenyegette a járvány. Nyugaton most sem lesznek telt házas meccsek. De fenyegeti a játékot az ideológiai zűrzavar is, amit megpróbált Orbán Viktor megmagyarázni. Szerinte oda nem tartozó dolgokat nem szabadna felengedni a pályára. „Mi, magyarok sosem voltunk gyarmattartók, rabszolgatartók. Nekünk nincsen ilyen morális problémánk. Büszke népként nem azt várjuk el a nemzeti mezt viselő játékostól, hogy megadja magát, letérdeljen. Állva haljon meg a játékos, azért képviselje a nemzetet.”

 

Korábban írtuk:

Ha már foci Eb, meg úgy általában sport, az angol nyelvű szaksajtó a csütörtökihez hasonló teljesítmény után a következő mérkőzés előtt rendre felteszik a kérdést:

„What's left in tank?”

Azaz mi maradt még a tankban? Milyen nagyot tud gurítani? Nem soroljuk tovább.

Követjük a rádiójátékot, itt összefoglaljuk.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kossuth Rádió miniszterelnök Nagy Katalin Orbán Viktor gazdasági válság járvány koronavírus pandémia vakcina válság védőoltás világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés