Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 11. 09:16

Pápai tanakodás: a nyomok Szegedre is vezetnek – Bod Péter jegyzete


Hirdetés

A szokványos válaszokon túl, idézzünk fel két, évekkel korábbi megszólalást, amik úgy gondolom, közvetlenül hozzájárultak ahhoz, hogy Ferenc pápa elgondolkozzon: magyarországi látogatása során kíván-e találkozni Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János köztársasági elnökkel.
Tudjuk, előbb úgy volt, nem, ez változott meg csütörtökön. Önmagában is furcsa, ha egy olyan látogatásnak, amilyen a pápáé, ennyire képlékeny a menetrendje.

A pápa talányos magatartásának okai Szegedre is vezetnek. 

Még akkor is, ha nem kizárólag ide. A szír menekültválság közepette 2015-ben, amikor a felfoghatatlan borzalmakat hozó ottani polgárháború miatt tízezrek döntöttek úgy, hogy elhagyják hazájukat, a csongrád-csanádi megyéspüspök,

Kiss-Rigó László a menekülőket „cinikusak és arrogánsak” nevezte, arról beszélt, hogy ami történik, az invázió, nem menekülthelyzet. Szerinte Ferenc pápa pedig nincs tisztában a magyarországi helyzettel, akivel szemben a püspök Orbán Viktornak ad igazat.

Cinikusak, arrogánsak? Mindezt honnan vette?

A püspök azonban nem elégedett meg ennyivel, és hozzátette:

nem ért egyet Ferenc pápa kijelentésével, miszerint a katolikusoknak erkölcsi kötelességük segíteni a menekülteket. Mindezt Kiss-Rigó László nem a nem létező Alsóvárosi Hírnökben kürtölte világgá, hanem a The Washington Postban. 

A Vatikán hírcsatornáit ismerve alighanem akkor is értesültek volna a püspök mondatairól, ha azok a legkisebb szegedi lapban jelentek volna meg. De így...

Nem egyszerűen arról van szó, Kiss-Rigó László nem volt abban a helyzetben, hogy nyíltan bírálja a pápát, noha ez is igaz. Egy megyéspüspök a katolikus egyházban betöltött rangjával olyan messze áll a pápától, mint Makó Jeruzsálemtől. Az pedig évezredes sajátossága a katolikus egyháznak, hogy hierarchikus szervezet. Ezt vélhetően nem egy püspöknek kell(ene) magyarázni. Alulról akkor sem lehet bírálni a fölötte állókat, ha történetesen a véleményformálónak igaza van. Ahogy ebben az esetben nincs. Mert

az elesettekkel, a gyöngékkel, a segítségre és gyámolításra szorulókkal törődni igenis keresztényi kötelesség. A Biblia szerint legalábbis.

A pápának a megyéspüspök kijelentései bizonyára vállalhatatlanok. Ha tudjuk, hogy a Vatikán első embere eredetileg nem akart kormánypárti vezetőkkel találkozni, akkor jussanak eszükben Kiss-Rigó László idézett mondatai. 

Hozzáteszem, azon a mai napig csodálkozom, hogy ilyen (függelem)sértés után a helyi megyéspüspök a helyén maradhatott. Ám mint tudjuk, nemcsak Isten, hanem sok esetben földi helytartójának útjai is kifürkészhetetlenek.

Két évvel később, 2017-ben a Fidesz ötös számú párttagkönyvvel rendelkező tagja, Bayer Zsolt a pápa a menekülők védelme érdekében tett kijelentéseit így kommentálta:

„hiába ismételgeti kretén brüsszeli politikusok kretén mondatait kretén módon”, ettől „migráns marad, mert Argentínában szinte mindenki az”. Nem elégedett meg ennyivel. „Ne képzelje azt, hogy amit ő mond, az isteni kinyilatkoztatás, egy hülye, ostoba politikai vélemény, és ekképpen is kell hozzá viszonyulni.”

Ez láthatóan még mindig nem volt elég, mert Ferenc pápa gyors egymásutánban megkapta az „argentin libsi”, a „derék liberális, genderben hívő marha” elnevezéseket is. A hazai politikai vezetők meg sem szólaltak, nem kérték ki ezt a hangot. Ami még ennél is beszédesebb: néma maradt a hazai katolikus egyházi vezetés is.

Úgy gondolom, hogy a kijelentéseinknek, tetteinknek következményei vannak. Kiss-Rigó László és Bayer Zsolt kijelentései azok a tettek, amelyek következményei lemérhetőek Ferenc pápa idelátogatása körüli dilemmákban. 

Mennyire más volna a helyzet ma, ha annak idején nem némák az állami vezetők. Csodálkozni nincs min, ami a szemünk elé tárul, szinte törvényszerűnek nevezhető. A pápának komolyan el kell gondolkodnia, akar-e találkozni az ország vezetőivel. Súlyos dolog ez.

Most tehát úgy tűnik, hogy Orbán és Áder mégis találkozik Ferenc pápával. Tegyük hozzá, hogy a megyéspüspök biztosan fog: a katolikus főpapi karnak ott kell lenni az egyházfő magyarországi fogadásán. Kínosnak ígérkezik.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Áder János Ferenc pápa Kiss-Rigó László látogatás Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Orbán Viktor Vatikán vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés