Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nagyító alatt az önkormányzat cégei: Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. – Óriási sebeket ejtett a járvány
Szegeden 2021. június 10. 21:29

Nagyító alatt az önkormányzat cégei: Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. – Óriási sebeket ejtett a járvány

Alighanem Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. szenvedte el legnagyobb pénzügyi veszteséget a szegedi önkormányzati cégek közül a koronavírus-járvány miatt. A cég árbevétele soha nem látott mélységbe zuhant.

Hirdetés

A számok nyelvére lefordítva a koronavírus-világjárvány a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpontnak tavaly azt jelentette, hogy

míg a 2019-es éves árbevétel megközelítőleg 700 millió forint volt, ez a pénzügyi mutató tavaly már nem érte el a 150 millió forintot sem. Mindennél beszédesebb adat, hogy bevételeinek elmaradása 537 millió forintot tett ki 2020-ban az azt megelőző évhez képest.

Az önkormányzati cég által működtetett intézményeket a vészhelyzet ideje alatt zárva kellett tartani, és a helyzetet súlyosbította, hogy 2020-ban nem rendezhették meg az egyik nagy bevételt hozó eseményt, az ország egyik népszerű könnyűzenei fesztiválját, a Szegedi Ifjúsági Napokat (SZIN). Ez utóbbi is érzékeny pénzügyi érvágás volt a városi tulajdonban álló gazdasági társaságnak.

A cégről készített önkormányzati beszámoló idején még nem lehetett tudni, ám időközben kiderült, hogy a SZIN idei megrendezésének nincs akadálya, így ebben az évben ez a rendezvény hozzájárulhat ahhoz, hogy nagyobb árvételt érjen el a cég, mint tavaly.

Az elmaradt SZIN-nel függ össze, hogy közel 31 millió forintra tehető az az összeg, amit az elmaradt fesztiválra előzetesen elköltöttek, és ami utóbb nem térült meg. A cég pénzügyi helyzetét nehezítette, hogy az elmaradt rendezvényekre megváltott jegyek és bérletek árát is vissza kellett utalniuk a vásárlóknak.

Ugyanakkor segítette a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. tavalyi gazdálkodását, hogy egyéb bevétel címén 579 millió forinttal számolhattak, köszönhetően egyebek mellett egy jelentős nagyságrendű pályázati összeg elnyerésének is.

Emellett jelentős bevétel származott az önkormányzati támogatásból is, ami 2020-ban kis híján elérte a 316 millió forintot. 

A járványügyi vészhelyzet kettős hatást gyakorolt a cégre. Nem kizárólag a bevételei csökkentek, hanem jelentősen kisebb összeget kellett költeni anyagjellegű ráfordításokra is. Tavaly ilyen címen mindössze 284 millió forintot költött az önkormányzati cég, szemben a 2019-es 782 millió forinttal.

Csökkentek a személyi jellegű fordítások is. Itt 45 millió forintos spórolást regisztrálhattak, így 390 millió helyett 345 millió forintot kellett kifizetnie a cégnek. A teljes képhez tartozik, hogy bérjárulékok a vészhelyzet kapcsolódó kormányzati intézkedésekhez kötődően csökkentek.

A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. 2020-ban összesen 108 munkavállalót foglalkoztatott, ebből hatan voltak közfoglalkoztatottak. 

A fent ismertetett, a tavalyi gazdálkodási évre vonatkozó adat tükrében nem meglepő, hogy

a cég adózás után eredménye veszteséget mutat: 31 millió forintos mínusszal zárták az elmúlt évet.

B. P.

A Szeged.hu a Szegedi Rendezvény és Médiaközpont cégcsoport részeként működik. A cég ügyvezetőjét, Jávorszky Ivánt – információink szerint a fentiektől teljesen függetlenül – éppen a mai napon kérte fel egy új, városházi feladatra Botka László polgármester.

Nagyító alatt

Ezzel véget ért a szegedi önkormányzati cégek tavalyi gazdálkodását bemutató cikksorozatunk. A sorozat korábbi cikkei:

Nagyító alatt az önkormányzat cégei: Szeged Pólus Nonprofit Kft és a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt.– nem volt rossz évük a tavalyi

Nagyító alatt az önkormányzat cégei: Szegedi Távfűtő Kft. és a Szegedi Környezetgazdálkodás

Nagyító alatt az önkormányzat cégei: milliárdos árbevételkiesés siklatta ki az SZKT gazdálkodását

Nagyító alatt az önkormányzat cégei: a piacot és a Szabadtérit is meggyötörte a járvány

Nagyító alatt az önkormányzat cégei: gyenge félárbócon a turizmus, elmaradtak a Zoo Típusú Találkozások a vadasparkban

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Belvárosi Mozi beszámoló bevétel bevételkiesés covid-19 fesztivál IH Rendezvényközpont járvány Jávorszky Iván kiadás koronavírus önkormányzati cégek önkormányzati támogatás pandémia partfürdő Senior Center Szeged Televízió Szegedi Ifjúsági Napok szegedi önkormányzat Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. SZIN SZIN 2020 SZIN 2021 világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés