Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Nyári Színházi Estékkel indulnak újra a programok a városháza udvarán, ahová idén is érdemes lesz benézni
Művház 2021. június 10. 16:24

Nyári Színházi Estékkel indulnak újra a programok a városháza udvarán, ahová idén is érdemes lesz benézni

Egy évi kényszerszünet után idén nyáron ismét rendeznek programokat a városháza patinás udvarán. Két nagy rendezvénysorozat nyolc produkciójának tíz előadása várja július elejétől az érdeklődőket. A sort Aranyosi Péter és Vida Péter közös humorestje nyitja.

Hirdetés

– Ez a patinás hely mára a szegediek és barátaik fontos találkozási helye lett a kultúrával. A tavalyi pandémiás év után pedig az idén kiemelt hangsúlyt kapnak az udvar programjai. A járvány egy időre megbénította, de nem ölte meg, sőt inkább megerősítette a Városházi Esték programjait

– mondta Kozma József, a közgyűlés kulturális, oktatási, idegenforgalmi és ifjúsági bizottságának elnöke a rendezvénysorozatot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette: több mint fél évszázada rendeznek kulturális programokat nyaranta a városháza neobarokk udvarán.

A városháza neobarokk udvarán először Vaszy Viktor kezdeményezésére, 1970-ben a Szegedi Szabadtéri Játékok kiegészítő programjaként jött létre egy zenés rendezvénysorozat. Olyan sikeresnek bizonyult, hogy azóta szinte folyamatosan bővült a szereplők és műfajok köre.

A belső tér sajátos miliője elsősorban a kamaradaraboknak kedvez.

  • A programsorozat július 2-án este egy ilyen kétszemélyes előadással, Aranyosi Péter és Vida Péter közös humorestjével indul.

A két Karinthy-gyűrűs humorista estjének címe: Miskolci gyökerek, ami egy párhuzamos életrajz, sok-sok humorral fűszerezve.

Idén nyáron is visszatér az udvar színpadára a közkedvelt színművész, Csányi Sándor, aki mi másról is beszélhetne, mint a nőkről. A július 4-i est során számos kérdést vet fel és igyekszik sok humorral megválaszolni a férfi-nő együttélés szépségeiről vagy inkább nehézségeiről.

  • Három estén – július 12-én, 13-án és 14-én – is bemutatják Varsányi Anna New York csalogánya című új vígjátékát,

ami egy elviselhetetlen hangú, ám magát rendkívüli tehetségnek tartó nő, Madame Jenkins különleges életéről szól, ugyancsak sok humorral. A sorozat zárásaként bemutatott darabot Szilágyi Annamária állítja a városházi udvar deszkáira, és a Szegedi Nemzeti színészei játsszák.

Kozma József: A járvány egy időre megbénította, de nem ölte meg, sőt inkább megerősítette a Városházi Esték programjait (Fotók: Iványi Aurél)

A hagyományokhoz híven idén nyáron is öt népszerű komolyzenei koncert lesz a Muzsikáló udvar elnevezésű programsorozatban.

Száz Krisztina főszervező elmondta, a július 27-én kezdődő programok sorát a Szegedi Szimfonikus Zenekar három kamaraegyüttesének – a fúvósoknak, a vonósoknak és a Tisza Kvintettnek – a közös koncertje nyitja. Az esten szólót játszik Somogyi Júlia fuvolaművész.

  • Az utca napos oldala címmel a Deák Big Band ad koncertet július 30-án. A 2009-ben alakult szegedi együttes koncertjének Szirtes Edina „Mókus”, Tabatabai Nejad Flóra és Frankie Látó lesznek a vendégei.

  • Mesés hegedűvarázs címmel Szecsődi Ferenc ad különleges zenei csemegének ígérkező koncertet augusztus 1-jén este.

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész Hubay Jenő Gyermekjelenetek hegedűre és zongorára című ciklusát adja elő. A szerző a tíz rövid, összefüggő karakterdarabot 1898-ban komponálta, amely egy kisfiú napját meséli el a reggeli ébredéstől, egészen az esti elalvásig. Minden tétel előtt Császár Angéla Jászai Mari-díjas színművész felolvassa a zenéhez kapcsolódó rövid, novellisztikus meseszakaszt, amelyek a Hubay-darab alapján születtek M. Kakuk Móni tollából.

Az est második részében pedig Johann Strauss, Ernst, Rimszkij-Korszakov és Saint-Saens egy-egy zeneműve csendül fel. Zongorán közreműködik Benedekfi István.

  • Pár-beszéd címmel zenés irodalmi estre invitálja augusztus 3-án az érdeklődőket Grecsó Krisztián író, aki két zenészt, Dés Andrást és Dés Lászlót hívott meg.

A Szegedért emlékéremmel és Libri irodalmi díjjal idén kitüntetett író friss, többek között szegedi tárgyú műveiből válogat, amikre a két zenész hangszerével válaszol.

  • Maradunk – állítja a Fool Moon együttes, legalábbis ez a programsorozatot záró, augusztus 5-i koncertjük címe.

Az ismert szegedi a capella formáció vendége lesz a Honeybeast énekese, Tarján Zsófia és gitárosa, Bencsik-Kovács Zoltán.

A Nyári Színházi Esték előadásai és a Muzsikáló udvar koncertjei is este fél 9-kor kezdődnek a városháza udvarán. Rossz idő esetén a produkcióknak az IH Rendezvényközpont ad helyet.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kozma József Muzsikáló udvar Nyári Színházi Esték programok Száz Krisztina városháza
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés