Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Donáth Anna: Diszkriminatív módon lehetetlenítették el a Klubrádiót, kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen
Túl a városon 2021. június 10. 17:23 Forrás: Szeged Televízió

Donáth Anna: Diszkriminatív módon lehetetlenítették el a Klubrádiót, kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság, mivel a fideszes küldöttekből álló Médiatanács megkérdőjelezhető módon vette el a Klubrádió frekvenciáját. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője volt Balogh Judit vendége a Témában.

Hirdetés

Donáth Anna elmondta, az európai joggal ellentétesnek ítélték meg a médiahatóság eljárását, emiatt indul el a kötelezettségszegési eljárás. Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a Klubrádió visszakapja a frekvenciáját, de azt kimondták, hogy diszkriminatív eljárással lehetetlenítették el a csatorna működését.

A Momentum európai parlamenti képviselője szerint ez egy precedensértékű döntés, aminek nem csak ebben a konkrét ügyben van nagy jelentősége:

Ez is alátámasztja, hogy a Médiatanács nem független, a médiatörvényt pedig diszkriminatív módon alkalmazzák.

A szabályok értelmében most egy hivatalos párbeszéd indul el az Európai Bizottság és Magyarország között. Ha a rádió frekvenciájára új pályázatot írnak ki, és a döntés során nem követik el újra a feltárt vétségeket, akkor nem kerül bíróság elé az ügy.

Donáth Anna reméli, hogy a civil törvény, vagy a CEU elüldözése kapcsán hozott, Magyarországot elmarasztaló uniós döntéseknél gyorsabban lezárulhat ez a folyamat, ugyanis

a Fidesz és a kormány érdekei szerint működő Médiatanács már hosszú ideje téma az Európai Unióban – a nemrég nyilvánosságra hozott jogállamisági jelentésben is szerepelt például.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ilyen és ehhez hasonló ügyekben nem hagyatkozhatunk mindig az unióra, a kormányváltás jelenthet csak teljes megoldást.

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit Klubrádió Szeged Televízió Téma Európai Bizottság frekvenciaengedély kötelezettségszegési eljárás média Médiatanács sajtó sajtószabadság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés