Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. június 10. 11:21

Szécsényi Rózsa átadja a stafétabotot Kovács Tamásnak

Szécsényi Rózsa gazdasági alpolgármester elvégezte az általa két évre vállalt feladatot, és július elsejével átadja a stafétabotot Kovács Tamás önkormányzati képviselőnek, akivel már több témában dolgoztak együtt. Kovács Tamást június 25-én fogja a közgyűlés Botka László polgármester javaslatára Szeged gazdasági alpolgármesterének megválasztani, hivatalát július 1-jén veszi át.

Hirdetés

– Megtisztelő és nehéz feladatot kaptam két éve Botka László polgármestertől, amely teljesen új volt a számomra. Bár gyakorlottan mozogtam a városházán, mivel öt éve képviselő voltam, de az új feladat izgalommal és várakozással töltött el. Korábban nagy cégnél dolgoztam, több évtizedes tapasztalattal rendelkeztem, de az önkormányzat más alapokon és törvényi környezetben működő szervezet cégeivel és intézményeivel együtt; mint ahogy a városi költségvetés összeállítása és felügyelete is teljesen más, mint egy cégnél – még békeidőben is. 2019-ben senki sem gondolt arra, hogy olyan másfél év elé nézünk, amely a koronavírus-járvány tavaly márciusi kitörése óta tart hazánkban, és ami miatt rendkívül intenzív és szokatlan feladatokkal teli időszakot tudhatunk magunk mögött. Akkor még nem tudtam, hogy ez milyen jelentőséggel fog bírni, de azt éreztem, hogy a város költségvetésének stabilitása mellett a cégek irányába kell nyitni, ott kell az együttműködés lehetőségeit felkutatni és erőteljesebb kommunikációt megvalósítani. Elsődleges feladatomnak tekintettem az önkormányzati cégek munkájával kapcsolatos kontroll megerősítését és a hatékonyság növelését – mondta Szécsényi Rózsa.

Szécsényi Rózsa: Elvégeztem a munka dandárját

– Sikerrel végeztük el a munka dandárját a kollégáimmal: átvilágítottuk a cégeket, számos intézkedést vezettünk be, elsősorban a beszerzéseket vettük górcső alá a cégvezetőkkel, mely lehetőséget teremt a jövőben a hatékonyabb működésre és a gazdasági társaságaink közös együttműködésére. A partnerséget mindig fontosnak tartottam a munkám során, mert azt vallom: nincs más út, mint az együtt gondolkodás és az együttműködés – főleg egy ilyen időszakban – a kollégákkal, cégvezetőkkel, partnerekkel és a nagy adózókkal. Ez a partnerség még inkább hangsúlyos volt a járványban, amelyben olyan intézkedéseket, döntéseket kellett meghoznunk, amire a korábbi években nem volt példa. Ebben a szokatlan környezetben hajtottuk végre együtt azokat a változásokat, amelyek a jövőre nézve előremutatóak és innovatívak az együttműködés és a hatékonyság területén. A kollégáim talán néha hitetlenkedve, de mindig támogatólag álltak mellém, ezért is sikerült azokat a átfogó változásokat végrehajtani, amiket terveztünk. Azt mondják, és ez nagyon igaz az elmúlt időszakra is, hogy senki sem szereti a fogyókúrát, de az azt követő karcsúsodásnak mindenki örül. A járvány okozta helyzet és a kormány intézkedései – amelyeknek semmi köze nem volt a pandémiához – olyan változásokra kényszerített, mint például, hogy rugalmas folyamatot kellett kialakítani a költségvetés készítéshez, hiszen a kormány elvonásainak hatására szinte hetente, havonta át kellett strukturálni a költségvetést.

– A drasztikus kormányzati forráselvonás rendkívül intenzív munkát követelt tőlem és a kollégáimtól. Alkalmazkodva a helyzethez, arra törekedtem az elmúlt másfél évben, hogy a hatékony működés érdekében a lehető legtöbb lehetőséget feltárjuk, hogy a város működőképes maradjon. Óriási pénzügyi nyomás nehezedett a kormány részéről az önkormányzatra, melynek nem éreztem az indokát. Ezért is okozott „lelki fájdalmat” az elmúlt bő egy év, mert mindenki az építkezésre, nem pedig egyfajta rombolásra van kódolva, amikor a munkáját végzi. Ugyanakkor tudni kell: a válság új lehetőséget is teremt a hatékonyabb működésre. Azt azonban el kell mondanom, hogy tavaly március óta olyan volt a helyzet, mintha valaki térkép nélkül próbálna tájékozódni a sötétben, sem fény, sem irány nem volt. Ilyen helyzettel még senki sem találkozott, nem tudtuk, mit hoz a holnap, pontosabban fogalmazva, nem tudtuk milyen intézkedéseket hoz a kormány. Mindig alázattal, nyitottan, de határozottan végeztem a feladatom. Azt gondolom, ez is hozzájárult ahhoz, hogy eddig jól vettük az akadályokat.

– Botka László polgármesterrel úgy egyeztem meg, hogy két évre vállalom a feladatot. A munkát, az általam vállalt feladat jelentős részét elvégeztem gazdasági alpolgármesterként, de fontos elmondanom: maradok önkormányzati képviselő, és igény szerint mindenben segítem Kovács Tamás munkáját. Fontos hangsúlyoznom: ahogy eddig, úgy a továbbiakban is Szeged városáért fogok dolgozni!

Úgy érzem, lélegzetvételnyi időhöz jutottunk, most jött el az ideje annak, hogy átadjam a stafétabotot a fiatal, energikus kollégámnak, akit évek óta ismerek, több témában dolgozunk együtt. Kovács Tamás képviselő olyan céltudatos, határozott és felkészült kollégám, akiről bizton állítom, hogy abban a szellemben fogja folytatni a további munkát, mint amilyenben a kollégáimmal együtt dolgoztunk – hangsúlyozta Szécsényi Rózsa.

Kovács Tamás: Nagyon megtisztelő a felkérés

– Szécsényi Rózsa kiváló munkát végzett az általa elsődleges feladatként vállalt, a városi cégek hatékonyabb működését célzó feladatokban. Mindezt nagyon nehéz helyzetben és időszakban tette, hiszen a koronavírus-járvány rendkívüli kihívások elé állította Szegedet. Nemcsak azért, mert a kormány drasztikus, 10,5 milliárd forintos forráselvonással sújtotta a várost, de olyan váratlan költségek és feladatok is hárultak az önkormányzatra a járványban, amelyek senki számára nem voltak előre láthatók.

A vírus elleni védekezés önkormányzati költségei és a városi cégek bevételkiesései meghaladták a 7 milliárd forintot. Ebben a helyzetben a gazdasági alpolgármester intézkedéseinek köszönhetően a városi cégek takarékosabb gazdálkodással és közös együttműködéssel tudtak úrrá lenni a nehéz időszakon. Én azt a munkát szeretném tovább folytatni, amit Rózsa elkezdett, mégpedig úgy, hogy az együttműködés további erősítésével klaszterekben tudjanak együtt dolgozni az önkormányzati cégek

– mondta Kovács Tamás önkormányzati képviselő, aki korábban a közgyűlés pénzügyi bizottságának volt a tagja volt, jelenleg pedig a jogi bizottság alelnöke. Ügyvédként úgy véli, az önkormányzati és céges gazdálkodásban nagyon fontos a gazdálkodás törvényességének minél szorosabb felügyelete akár a beszerzésekről, akár az egyéb céges szerződésekről van szó.

– Arra fogok törekedni, hogy ezek a lehető leghatékonyabban valósuljanak meg. Úgy gondolom, hogy a járvány harmadik hullámának végén az a legfontosabb feladat, hogy folytatódjon Szeged város dinamikus fejlődése. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Botka László polgármester engem kért fel arra, hogy folytassam Szécsényi Rózsa munkáját. Ügyvédként és képviselőként is régóta foglalkozom gazdasági társaságokkal és pénzügyi joggal. Rendkívül megtisztelő a feladat, amit a polgármesterrel szorosan együttműködve igyekszem majd végezni Szeged város további fejlődése érdekében – mondta Kovács Tamás.

(Fotó: Iványi Aurél)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdasági alpolgármester Kovács Tamás Szécsényi Rózsa
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés