Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nagyító alatt az önkormányzat cégei: Szeged Pólus Nonprofit Kft és a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt.– nem volt rossz évük a tavalyi
Szegeden 2021. június 9. 19:28

Nagyító alatt az önkormányzat cégei: Szeged Pólus Nonprofit Kft és a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt.– nem volt rossz évük a tavalyi

Kevés önkormányzati cég életét nem változtatta meg a járvány, ezek közé tartozik a Szeged Pólus NKft., amely szerény nyereséggel zárta a tavalyi évet. Hasonlóan alakult a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. 2020-as éve is, szintén nyereséggel zártak.

Hirdetés

Szeged Pólus Nonprofit Kft.

Sem a cég üzleti működését, sem pénzügyi-likviditási helyzetét alapvetően nem befolyásolta a koronavírus járvány, amit az önkormányzati tulajdonban lévő cégek közül csak kevés mondhat el magáról.

Szeged Pólus Nonprofit Kft az önkormányzati projektekhez kapcsolódó projektmenedzsmenti, valamint a projektekkel összefüggő műszaki, garanciális és kommunikációs feladatokat látja el.

A cég tavalyi árbevétele nem sokkal maradt el a 125 millió forinttól, ami bár kevesebb, mint a 2019-es árbevétel (161 millió forint), ám ennek csupán annyi a magyarázata, hogy a projektekhez kötődő feladatokból volt kevesebb.

A befektetés-ösztönzés szintén a cég feladati közé tartozik, ennek keretében öt befektetői látogatást szerveztek meg és bonyolítottak le 2020-ban, ám a pandémiás helyzet miatt ez a szám elmaradt a korábbi években regisztráltaktól.

A tavalyi üzlet évben közel 84 millió forint egyéb bevételt könyvelhetett el az önkormányzati cég, és mint üzleti jelentésükből kiderült: ez a „Paktum”, a „Zöld-város-Belváros”, valamint a „SASmob” projektekhez kötődik.

Szeged Pólus Nonprofit Kft-nél az anyagjellegű ráfordítása 43 millió forint volt, a személyi jellegű 157 millió, ami két kiegészítéssel szerepel az idézett jelentésben. Egyfelől, a szakértői díjak többet kellett kifizetnie a cégnek, mint az tervezték. Másfelől a személyi jellegű ráfordításokra összességében kisebb összeget kellett 2020-ban kiadni, mint az tervezték.

Az önkormányzati cég tavalyi évi adózás utáni eredménye szerény nyereséget, 307 ezer forintot mutat.

Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt.

Az uniós pályázatokból megvalósuló víz- és csatornahálózati kivitelezési munkálatainak műszaki és ellenőrzési feladatait látja el a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. (SZVMF Zrt.). Mellette a város Vízügyi Építési Alapjából megvalósuló rekonstrukciós munkák műszaki ellenőrzése tartozik feladatkörükbe.

A felsoroltakon túl tavaly egyik nagy tevékenységi területük a Szegedi Vízművek Zrt. részére végzett munka volt, amely rekonstrukciókhoz tartozó tervezési feladatokat foglalta magában.

A cég tavalyi éve árbevétele szerény mértékben, mindössze 2,1 százalékkal maradt el a tervezett szinttől, így jött ki a 103,5 milliós bevétel. Egyéb bevételek szűken kerültek 2020-ban a kasszába, ennek értéke nem érte ez a másfél millió forintot.

Az anyagjellegű ráfordítások értéke valamivel meghaladta a 32 millió forintot, mellette a személyi jellegű ráfordításokra ennél többet, éves szinten 62,7 millió forintot kellett fordítani.

A tizenegy munkavállalót alkalmazó Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt tavalyi adózás utáni nyeresége 3,2 millió forint volt.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: évértékelő Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt.
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés