Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 9. 15:18

A kormány 155 milliárddal csökkentette az egyetemeknek szánt költségvetési támogatást

A most megjelent határozat visszarendezésről ír, aminek értelmében jelentős összeggel csökkentik az egyetemek költségvetését. A felsőoktatás kevesebb, a nemzetpolitika és az egyházak több forrást kapnak.

Hirdetés

A keddi Magyar Közlönyben jelent meg a határozat, aminek az értelmében a kormány 155 milliárd forinttal csökken a magyar egyetemek dologi kiadásokra fordítható keretéből. Az összeg a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékába kerül. Elképzelhető, hogy a források átcsoportosítására az intézmények alapítványi tulajdonba adása miatt van szükség, ebben az esetben azonban kérdés, hogy miért a járványalapba helyezik át ezt a pénzt, és hogy más formában visszakapják-e majd az egyetemek.

Emlékezetes, hogy korábban a modellváltó egyetemeknek tízszer ennyi pénzt, 1500 milliárdot ígért meg a kormány.

Egyelőre azonban nem tudni, mi lesz ennek az összegnek a forrása, mivel az Európai Unió egyértelművé tette, hogy az alapítvány modellben működő intézményeket az átláthatóság hiánya miatt nem tudják támogatni.

A fenti átcsoportosítással egyidejűleg a kormány 2 milliárddal növelte a Bethlen Gábor alap nemzetpolitikai célú támogatásait, 1 milliárddal az egyházaknak nyújtott támogatásokat és 300 millióval a sportfejlesztések keretét.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem egyház felsőoktatás költségvetés Magyar Közlöny
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés