Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 9. 17:45

Irinyi Tamás: Az egészségügy már tíz éve összeomlott, csak nem vettük észre

A kormány a későbbiekben fogja kidolgozni a részleteit annak, hogy hogyan mehessenek szabadságra az egészségügyi dolgozók. Mindössze ennyi volt a válasza Rétvári Bence államtitkárnak arra a felvetésre, hogy sok helyen még a tavalyi szabadságukat sem tudták kivenni az orvosok, ápolók. Irinyi Tamás, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád-Csanád megyei elnöke volt a Téma vendége.

Hirdetés

Irinyi Tamás is úgy gondolja, semmi esély sincs rá, hogy többletszabadságot kapjanak az egészségügyi dolgozók. Egyrészt még a tavalyi szabadnapjaikat sem tudták kivenni, másrészt pedig a járvány miatt elmaradt beavatkozásokat is most kell bepótolniuk. Elmondta, a szakdolgozók 90-95 százaléka hölgy, akik a családjukkal sem tudnak most foglalkozni és tényleg nagy szükségük lenne a pihenésre.

Fent a parlamentben és a minisztériumban nem látják, mi zajlik az egészségügyben.

Az adatok alapján a várólisták a korlátozások feloldása óta is egyre növekednek. Ennek az az oka, hogy sok osztály a szakemberhiány miatt továbbra sem tud megnyitni. A dolgozók 50-60 százléka lett átvezényelve a COVID osztályokra és az oltópontokra, közülük pedig még nem mindenki tudott visszatérni a helyére. Sok beteg pedig a járvány alatt nem fordult orvoshoz, egészségügyi problémái is csak most derülnek ki, ami még inkább növeli a várólisták hosszát.

Irinyi Tamás nem számít arra, hogy tömeges felmondások kezdődnének, inkább folyamatosan fognak elszivárogni a munkavállalók, ahogy jobb állást találnak maguknak.

Az is gondot okoz, hogy a szakdolgozók átlagéletkora 50 fölött van, vagyis 10 éven belül több tízezren mennek majd nyugdíjba. Ők ki fogják várni, hogy elérjék a nyugdíjkorhatárt, míg a fiatal kollégák inkább külföldre, vagy a magánszektorba mennek majd. Nem csak a fizetés miatt mondanak fel sokan, hanem a rossz munkakörülmények, a kórházak gyenge felszereltsége miatt is. A távozó szakdolgozókat nem tudják pótolni a frissen végzett hallgatók sem, ugyanis volt olyan év, amikor összesen csak háromszázan szereztek diplomát az országban – pedig korábban ez a szám 7-8 ezer volt.

Ez a rendszer már 10 éve összeomlott, csak nem vettük észre, mert ránk omlott az egész.

Elmaradt beavatkozásokról pedig csak azért nem lehet hallani, mert a lelkiismeretes egészségügyi dolgozók folyamatosan erőn felül teljesítenek.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit egészségügy egészségügyi ellátás egészségügyi szakdolgozó Irinyi Tamás szabadság Szeged Televízió Téma várólista
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés