Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Márki-Zay Péter: Olyan kormányra van szükség, ami kíméletlenül elszámoltatja a korrupt fideszes politikusokat
Túl a városon 2021. június 9. 14:57

Márki-Zay Péter: Olyan kormányra van szükség, ami kíméletlenül elszámoltatja a korrupt fideszes politikusokat

A Fidesz vezetőségének a fele börtönben lesz 2026-ra – többek között ilyen erős mondatok hangzottak el Márki-Zay Pétertől. A Téma adásában Balogh Judit megkérdezte tőle, mire alapozza az ilyen és hasonló állításait.

Hirdetés

Hódmezővásárhely polgármestere több példát is elsorolt arra, hogy szerinte mi támasztja alá a Fidesz vezető politikusainak büntetőjogi felelősségét. Ilyen például az, hogy

a nyugati vakcináknál alacsonyabb hatékonyságú kínai vakcinát a kormány Szenegálhoz képest kétszeres áron szerezte be.

De ilyen ügynek tartja a lélegeztetőgépek beszerzését, a migránsok betelepítését és a kormányközeli szereplők megmagyarázhatatlan vagyonosodását is. Márki-Zay Péter szerint a korrupció a gyökere a hazai problémáknak.

A demokrácia, a jogállam és a sajtószabadság leépítése mind azt a célt szolgálják, hogy a korrupciónak ne legyenek következményei.

Elmondta azt is, hogy a 2019-ben az ellenzék által megnyert városok közül csak hármat tud, ahol megindult volna az elszámoltatás, Hódmezővásárhelyen, Érden és Pécsen. Hozzátette, Szegeden erre nem volt szükség, hiszen itt korábban sem volt hatalmon a Fidesz. A többi településen azonban ez elmaradt, pedig mint mondta, 2022 után olyan kormányra van szüksége az országnak, ami kíméletlenül elszámoltatja a visszaélések elkövetőit.

A vásárhelyi tapasztalatok alapján szerinte egyáltalán nem igaz az a vélekedés, hogy a kormányzati korrupciót annyira körbe van bástyázva jogilag, hogy nem lehet majd miatt senkit felelősségre vonni:

Lázár János egyetlen számlát sem tud felmutatni arra az 50 millió forintos útra vonatkozóan, ami a kastélyának kerítésén belül található.

Márki-Zay Péter szerint az ellenzéki egység szükséges, de nem elégséges feltétele az Orbán-rendszer lebontásának – ehhez hiteles jelöltek is kellenek. Az ő kiválasztásukat azonban bizonyos körzetekben a pártalkuk veszélyeztetik.

A polgármester röviden reagált arra is, hogy Bayer Zsolt azt nyilatkozta, a Pápa ne is jöjjön Magyarországra, ha nem akar Orbán Viktorral és Áder Jánossal találkozni. Szerinte a Fidesz elárulta a katolikus értékeket, ezt mutatja többek között a Szájer-, Borkai- és Kaleta-ügy is.

A teljes beszélgetés itt nézhető meg:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balogh Judit börtön Fidesz korrupció Márki-Zay Péter Szeged Televízió Téma
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés