Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. június 8. 21:10

Állig felfegyverzett rendőrök hozták Szegedre a Sissi-kiállítás kollekcióját

Képriport
Három éve nem volt akkora múzeumi attrakció Szegeden, mint amilyen most készülődik. Erzsébet királyné használati tárgyaiból nyílik hamarosan kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban.

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Múzeumból érkezett meg a június 26-án nyíló Sissi-kiállítás kollekciója kedden délután fél öt után néhány perccel Szegedre kiemelt biztonsági intézkedések mellett.

Budapestről érkező kiállítási anyag két rendőrautóval és géppisztolyos rendőrök kíséretében érkezett meg Szegedre. A nem mindennapi látványosság miatt néhány percre leállt a forgalom délután a múzeum környékén.

A kiállítási tárgyakat szállító teherautó és a két rendőrautó felhajtott a kocsifeljárón a múzeum bejáratáig. Fokozott biztonsági intézkedések mellett itt kezdődött meg a kollekció kipakolása, amelyet testközelből követhetett nyomon a sajtó.

A 2018-as dinókiállítás óta nem volt akkora szabású kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban, mint lesz a június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján megnyíló, és az év végéig látható Sissi-kiállítás.

A múzeum felújítása és a pandémiás helyzet miatt az elmúlt három év a legkevésbé sem volt alkalmas olyan nagy horderejű kiállítás megrendezésére, amilyen a hamarosan megnyíló, a Magyar Nemzeti Múzeum a Móra Ferenc Múzeum közös tárlata lesz.

A Nemzeti Múzeumból harmincnégy darabból álló kollekció érkezett meg kedden

– mondta el az intézményben rögtönzött sajtótájékoztatón Kollár Csilla, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, a Sissi-kiállítás kurátora.

Budapestről Erzsébet királyné használati tárgyai, ruhái, legyezői, poharai, étkészlete érkezett meg a Tisza-partjára.

A múzeumban a megérkezést követően megkezdődött a kiállítási darabok kicsomagolása.

Ez alól kivételt képeztek a ruhadarabok, amelyeket kiemelt műtárgyvédelmi előírások miatt nem csomagolhattak ki. Ahogy a múzeumi szaknyelv ebben az esetben fogalmaz: az ilyen és ehhez hasonlóan érzékeny tárgyakat napokig a csomagolásban pihentetik, hogy azok átvegyék a fogadó épület hőmérsékletét és páratartalmát.

Mint megtudtuk, a helyi múzeumban is őriznek Sissivel kapcsolatos tárgyakat, így ezekkel kiegészül a hamarosan nyíló szegedi tárlat.

A kiállítás egyik legizgalmasabb darabja az a ruhaderék lesz, amelyet Erzsébet királyné 1898-ban Genfben viselt, amikor támadója egy késszúrással halálosan megsebesítette.

A rögtönzött sajtótájékoztatón Kollár Csilla kurátor elmondta, hogy a Szegeden kiállított tárgyak erősen kötődnek Sissihez. Példaként hozta fel azt az étkészletet, amelyet a királyi család a budavári palotában használt. Ennek egy darabját az eseményen bemutatta.

A szakember ezzel kapcsolatban jelezte: a kiegyezést követően kifejezett törekvés volt az udvar részéről, hogy megrendeléseiket magyarországi manufaktúráktól vásárolják meg. Így volt ez a jelzett több ezer darabos étkészlet esetében is, amely Herenden, az ottani porcelángyárban készült valamikor az 1870-es évek elején.

A művészettörténész elmondta, hogy a királyné étkezési szokásaiban meglehetősen különc volt, kerülte a nyilvános megjelenéseket. Visszahúzódó félénk személyiség volt. Így, ha lehetett, kerülte a közös étkezéseket is. Keveset evett, és azt is nagyon megválogatta, hogy milyen ételt fogyaszt. Ezzel őrizte szépségét és hihetetlen karcsúságát – hangzott el Kollár Csillától.

Erzsébet egy öve is a kiállítási darabok között szerepel, amely 54 centis, ami pontosan jelzi, hogy mit kell érteni a királyné derékbősége alatt. Már ha ezt lehet bőségnek nevezni.

Most a múzeum szakemberin a sor, hogy bő két hét alatt elkészüljön a teljes szegedi Sissi-kiállítás. Szakmai bravúrnak számít a Móra Ferenc Múzeum részéről, hogy ruhadarabokat is a rendelkezésükre bocsátott a Magyar Nemzeti Múzeum. Sérülékenységük miatt ez a legritkább alkalommal teszik meg a múzeumok.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!


Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés