Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nagyító alatt az önkormányzat cégei: Szegedi Távfűtő Kft. és a Szegedi Környezetgazdálkodás
Szegeden 2021. június 7. 18:14

Nagyító alatt az önkormányzat cégei: Szegedi Távfűtő Kft. és a Szegedi Környezetgazdálkodás

Túlzás nélkül remek évet zárt 2020-ban a Szegedi Távfűtő (Szetáv) Kft, amely 7 százalékkal tudta növelni árbevételét az azt megelőző évhez és a tervszámokhoz képest egyaránt. Így közel 4 milliárd 83 millió bevételt könyvelhettek el az önkormányzati cégnél.

Hirdetés

A cégnek több mint egy milliárd forint egyéb bevétele keletkezett tavaly. A központi költségvetésből 678 millió forint távhőszolgáltatás támogatást kapott a Szetáv.

A tervezettnél több karbantartási munkát voltak kénytelenek elvégezni 2020-ban, ezért is növekedtek az anyagjellegű ráfordítások, amelyek közül a messze legnagyobb tételt a földgáz megvásárlása jelentette, amelyért összesen 2,188 milliárd forintot fizetett a városi tulajdonban lévő cég.

Három fővel csökkent a Szetáv Kft. dolgozóinak létszáma, ami tavaly 138 munkavállalót jelentett, némileg csökkent ezzel összefüggésben a személyi jellegű ráfordítás is.

A bevétel növekedésnek köszönhetően nőtt a cég üzemi eredménye is, amely meghaladta az 53 millió forintot, míg az adózott eredmény néhány ezer forinttal maradt el csupán a 36 millió forinttól. A teljes képhez tartozik, hogy a széndioxid kvótavásárlással összefüggő árfolyamveszteség 8,5 millió forinttal apasztotta a Szegedi Távfűtő Kft. tavalyi kasszáját.

Rendkívül nehéz évet zárt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkht.

Kevés más szegedi önkormányzati cégre igaz annyira a megállítás, mint a Környezetgazdálkodási Nkht-ra, hogy a koronavírus-járvány hatása nagyon jelentősen visszavetette a cég árbevételét.

Az önkormányzati cég tavalyi árvétele tavaly 18,5 százalékkal maradt el a 2019-es hasonló pénzügyi mutatónál. A járvány előtti esztendőben az éves árbevétel bőven túllépte az 2,5 milliárd forintot. Ezzel szemben tavaly a 2 milliárdot éppen csak meghaladta az árbevétel.

Mindennek hátterében az önkormányzati megrendelések számának csökkenése, valamint az áll, hogy jelentősen zsugorodott a konténeres hulladékszállítás. Alapvetően ezek a kettő volt az a két kivédhetetlen gazdasági-pénzügyi hatás, ami rajta hagyta a nyomát a cég csökkenő árbevételén. Ugyanakkor a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkht megközelítőleg 2 milliárd forint egyéb bevételre tett szert 2020-ban. Ez a mutató alig változott 2019-hez képest. Abban nincs újdonság, hogy ennek a tételnek a nagy része az önkormányzati támogatás – ez közel 1,7 milliárd forint –, amely magában foglalja a bérkompenzációt is.

A szükség diktálta helyeztet jól mutatja, hogy  tavalyra tervezett beruházások nagy részét forráshiány miatt törölte a cég, így a csak a folyamatban lévőket és halasztást nem tűrőket végezték el.

A fenti pénzügyi adatok ismeretében nem meglepő, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkht 2020-as adózás után eredménye negatívba fordult, így közel 18 millió forint veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. 

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. Szetáv
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés