Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. június 7. 17:48

New York csalogánya is énekelni fog a Nyári Színházi Esték előadásain

Képriport
Varsányi Anna New York csalogánya című vígjátékát július közepén mutatják be a városháza neobarokk udvarán. A Nyári Színházi Esték keretében három alkalommal is látható lesz az előadás, aminek a nyilvános olvasópróbáját hétfőn tartották az IH Rendezvényközpontban.

Hirdetés

A produkció egyedülálló vállalkozás abban tekintetben, hogy színművészeket és operaénekeseket hoz össze egy közös darabban, mégpedig úgy, hogy mindkét tagozat képviselői mindkét műfajban – prózában és operában is – megmutathatják képességeiket.

A mű Szilágyi Annamária kérésére született, aki kiváló hangi adottságokkal rendelkezik és remek lehetőséget látott Madame Jenkins megformálásában.

A szegedi szerző, Varsányi Anna Darryl W. Bullock The Life of the World’s Worst Opera Singer című biográfiájából merített hiteles alapanyagot.

A hírhedt önjelölt énekesnőről szóló feldolgozások egytől egyig a 76 éves asszony utolsó évéről szólnak. Jelen esetben pedig Szilágyi Annamária főszereplésével a negyvenes éveiben járó „művésznő” mindennapjaiba nyerhetünk majd betekintést.

Az előadásban olyan neves operaénekesek, mint Vajda Júlia, Szélpál Szilveszter és Dobrotka Szilvia alakítanak korabeli operaénekeseket. Az operairodalom legszebb áriái pedig Rákai András zongoraművész kíséretében csendülnek fel.

Florence Foster Jenkins különleges jelenség volt New York zenei életében, ugyanis annak ellenére, hogy rendszeresen adott ária esteket, elviselhetetlen hangja volt.

A darab szerint hihetetlen összpontosítást igényelt a művésznő élettársától és menedzserétől, St. Clair Bayfieldtől, hogy soha ne látogassák olyanok a koncerteket, akik nem elvakult hívei a dívának, a sajtó képviselőiről nem is beszélve.

A történet szerint St. Claire egy zöldfülű újságírót kér fel, hogy készítsen az énekesnőről egy részrehajló interjúsorozatot. Az eredményt nem bízza a véletlenre, ő maga állítja össze a kérdéseket a fiatalembernek, aki korábban kizárólag a zoológiai rovatban publikált.

– Megismerkedve Madame Jenkins életével azt gondoltam, itt a lehetőség, hogy ebben a formában is megmutathassam magam. A darabból már film és színpadi adaptáció is készült, de ez a mostani történet egy kicsit más lesz. Rendezőként már alapvetően tudom, mit szeretnék csinálni, főszereplőként pedig az operaéneklés jelent majd kihívást, ráadásul az áriákat olykor el is kell torzítani a darab szerint. Most trenírozzuk a hangomat, van olyan, dal is, amit szándékos el kell majd rontani, hogy megfeleljen a történetnek, ez fizikailag is nagyon nehéz feladat – mondta a darabot rendező főszereplő, Szilágyi Annamária.

Borovics Tamás a főszereplő élettársát, St. Claire Bayfieldet alakítja.

– A szerepe szerint Florence, akinek rengeteg pénze van, azt hiszi, hogy tud énekelni, pedig nem tud. Én az élettársát alakítom, nekem kell megpróbálni úgy intézni az ügyeit, hogy ez számára soha ne derüljön ki, mert halálos beteg és az éneklés az egyetlen, ami életben tartja. Számomra az jelenti a legnagyobb kihívást ebben a szerepben, hogy az én habitusom nem ilyen. Nekem, ami szívemen, az a számon. Ezért meg kell harcolnom a szereppel.

A vidám esti szórakozást garantáló darabot július 12-én este fél 9-kor mutatják be a városháza udvarán. Azt követően még két estén – 13-án és 14-én is – láthatja a közönség.

Szereplők
Florence Foster Jenkins, műkedvelő milliomosnő: Szilágyi Annamária
St. Claire Bayfield, az élettársa: Borovics Tamás
Robert Vanderbilt, újságíró: Rédei Roland
Andrew, zongorakísérő: Rákai András
Petronella Pinacolada, idősebb szoprán: Vajda Júlia
Mary Smith, fiatal drámai szoprán: Dobrotka Szilvia
Francis Walton-Cox, fiatal bariton: Szélpál Szilveszter

Alkotók
Zenei vezető: Rákai András
Látvány: Varsányi Anna
Súgó: Almási Gyöngyi
Rendezőasszisztens: Kerek Mónika
Rendező: Szilágyi Annamária

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Borovics Tamás előadás IH Rendezvényközpont komédia Nyári Színházi Esték Szilágyi Annamária városháza Varsányi Anna
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés