Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. június 7. 10:48

A lengyelek szerint Ferenc pápa Orbánék bevándorláspolitikája miatt nem megy a budai várba

Szó sincs arról, ami korábban felmerült, hogy a pápának kevés ideje lenne az Eucharisztikus Kongresszus után. Pozsonyba például elmegy, Orbánékat viszont kihagyja.

Hirdetés

Azt írják, Ferenc pápának nem tetszik az Orbán-kormány menekültekkel való bánásmódja, miközben a Fidesz-KDNP-s politikusok a keresztény értékrendet harsogják. 

A wPolityce által megkérdezett Vatikán-szakértő szerint:

„Ferenc pápa nem kedveli a szűklátókörű, extremista, agresszív nacionalizmust”.

Ha így nézzük, akkor Ferenc pápa döntése teljességgel érthető. Elég csak az Európai Unió szerint is jogszabályellenesen működtetett tranzitzónában tapasztalt állapotokra gondolni, vagy emlékezni arra, amikor Iványi Gábor lelkészt 2018. augusztus 20-án nem engedték, hogy – épp a keresztényi segítségnyújtás jegyében – ételt és egyéb használati tárgyakat vigyen a menekülteknek. Az Orbán-kormány „viselkedése” a menekültekkel jól bemutatható például azokon az alkotásokon is, amit a tranzitzónában készítettek menedékkérők.

2019-ben írtunk Mursal Faqirzadáról, aki idős szüleivel élt a röszkei tranzitzónában. Afganisztánból menekültek el, akkor már két éve „vendégeskedett” magyar földön. Jobb világba vágyott, ezért merült el a festészetben. Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság magyarországi szóvivője a Szeged Televíziónak elmondta: „azok az emberek, akik jogszerűen érkeztek Magyarországra – hiszen kivárták a sorukat Szerbiában, amíg beléphettek a tranzitzónába –, azzal szembesülnek, hogy hónapokra, egy évre vagy egy évnél hosszabb időre is bezárják őket, ami ellentétes a nemzetközi joggal”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: diplomácia Ferenc pápa Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Orbán Viktor Vatikán
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés